Cultuurcentrum Brugge

Der Golem wie er in die Welt kam

1920
zo 3 mrt 24 14:00 - 15:30
zo 3 mrt '24
14:00 - 15:30
  • zo 3 mrt '24
    14:00 - 15:30
    Cinema Jean Van Eyck - Kraanrei 19

Voor de tentoonstelling Kwart voor Nacht werd met de technische medewerking van VTI Brugge een nieuwe cinemazaal gebouwd op de gelijkvloerse verdieping van Exportuimte Poortersloge. In Cinema Jean Van Eyck worden drie zondagmatinees georganiseerd.

> Gratis, maar reserveren is verplicht - de plaatsen zijn beperkt!
> Maximum 2 tickets per reservatie
> In samenwerking met Razor Reel en Pelliculot
> Ontdek hier het volledige programma

Na de film is er uiteraard nog tijd om ook de tentoonstelling te bezoeken waarin 12 kunstenaars vooral via zwart-wit fotografie een antwoord geven op huiskunstenaar Yves Gabriels die voor de gelegenheid in de rol van dokter Frankenstein kruipt.Der Golem

1920

Alternatieve titels: The Golem: How He Came into the World / The Golem / Der Golem
Oorsprong: Duitsland


Geregisseerd door: Paul Wegener en Carl Boese
Met onder meer: Paul Wegener, Albert Steinrück en Lyda Salmonova
 

In het 16e-eeuwse Praag weet Rabbi Löw door het creëren van een lemen monster, de joden tegen de toorn van de keizer te beschermen. Door een uit de hand gelopen liefdesgeschiedenis slaat het monster echter op hol en dreigt het getto in vlammen op te gaan...

 

In 1915 te midden van WO1 lieten Paul Wegener en Henrik Galeen een monster op de wereld los.  Een Lemen monster, dat de joden moest beschermen. Vijf jaar later komt Paul Wegener met een film voor de dag, die we vermoedelijk als de eerste prequel ooit kunnen beschouwen.

Het monster uit de 1915 film, kwam niet zomaar tot leven, maar werd reeds enkele eeuwen voordien geschapen, dit is dan ook het verhaal van het ontstaan van Der Golem.  Vandaag de dag zijn we gewoon om te leven met sequels en prequels maar in 1920 was het nog allemaal nieuw.  Maar ook toen zagen ze in dat een goed verhaal nog wel eens kon verbruikt worden.

Regisseur van dienst hier is Paul Wegener, die eigenlijk vooral een acteur was die zich graag liet zien in de pre-code films van de jaren 30. Samen met zijn vrouw Lyda Samonova (die ook in deze film te zien is) maakten ze meerdere films te samen maar het regisseren kon hij af toe niet laten.  En met succes uiteindelijk want hij regisseerde meer dan  20 films.  Eerlijk is eerlijk en we moeten ook wel zeggen dat er enkele gitzwarte oorlogsjaren bij zaten voor deze regisseur die propaganda films moest maken om den brode.