Cultuurcentrum Brugge

HUISKUNSTENAARS


We bouwen cultuurseizoen 2021-2022 op rond drie huiskunstenaars.

Vanaf september verwelkomen we danser, acteur en muzikant Sam Louwyck en kunstenaar Sylvie Crutelle. Auteur, actrice en muzikante Anna Vercammen speelt verlengingen en sluit in dit seizoen opnieuw aan.

De drie huiskunstenaars duiken geregeld op in het seizoen en verleiden jullie nog meer tot unieke cultuurbelevingen.

SYLVIE CRUTELLE

 

Ik ben een nieuwsgierige, kleine Belg. Ik ben moeder, getrouwd en geef les in de grafische richting. De laatste drie zijn meteen de grootste invloeden in mijn leven en op mijn werk.

Door mijn nieuwsgierigheid krijg ik vaak het gevoel dat ik tijd te kort kom met één leven. Ik wil zowel kostuums maken, als aardappelen telen, als een motor kunnen reviseren. Door dat tijdsgebrek word ik onrustig en slordig. Die onrust en imperfectie vertaalt zich in mijn beeldend werk.

Kunstenaars als Marc Manders, Paul De Vylder, Sven ‘t Jolle, David Claerbout, Mitja Tusek, Carl Mechnig, Louise Bourgeois en Tracy Emin hebben mij sterk beïnvloed. Maar ook songteksten en films, boeken, personen die ik tegenkom aan de kassa, ‘mijn’ beenhouwer, leerlingen en vrienden en familie, die mij vaak verrassen in vindingrijkheid en visie.

Ik weet niet of je als kunstenaar geboren wordt of als je er één kan worden. Wat ik wel nog weet, is dat ik op twaalfjarige leeftijd stond te kijken naar mijn vader die de grond van onze ‘nieuwe’ tuin stond te spitten. Hij vloekte omdat het ‘pure klei’ was. Ik nam een homp klei en begon te boetseren. Het creëren is nooit meer gestopt.

Ik ben een vrouw van 12 ambachten en 7 ongelukken. Mijn grootste voldoening haal ik uit het creëren van beelden die enkel uitvoerbaar zijn in een techniek die ik nog moet aanleren. Mijn grootste opgave is om die verschillende technieken te versmelten in één verhaal, in één krachtig maar nederig beeld.

Serieus curieus en content
Merci en tot straks

ANNA VERCAMMEN

 

Wederom aangename kennismaking!

Ik ben Anna Vercammen, jouw huiskunstenaar die verlengingen speelt. Een exoot in eigen stad. Ze krijgen mij hier niet weg. Vreemd maar eigen aan dit verstilde Brugge, waar de bewoners het terrein opnieuw hebben overgenomen van de toeristen.

Mijn podiumagenda werd een jaartje vooruit geschoven. Ik besteedde het afgelopen jaar aan teksten schrijven en workshops begeleiden. Onder andere met de inspirerende bende van het jongerenproject The Future is Ours.

Dichterschap is een oude kinderdroom van mij. Cultuurcentrum Brugge gaf mij het afgelopen jaar hier en daar een duwtje. Ik schreef teksten op de ramen van mijn pleintje en voor het project Sluit[er]tijd. In de nabije toekomst stel ik een bundel aan jullie voor, een kleine ode aan opgroeien in deze stad.

Ik ben benieuwd hoe de planken weer zullen voelen onder mijn voeten. Maar taal en verhaal vinden voor wat ons als mens kan overkomen, is wat mij drijft. Daar ben ik vooralsnog niet mee gestopt, ook niet door corona.

Ik droom dat we de komende tijd een ‘revelanche’ beleven. Je merkt het goed op: dat woord bestaat niet. Zoals zoveel dingen (nog) niet bestaan. Ik doel op een tijd die bruist en barst van leven en nabijheid. Een positieve wraak waarin we elkaar bestoken met nieuwe ideeën over hoe onze samenleving vorm te geven.

Schol en stevige groet

SAM LOUWYCK

 

Ik hou er een eerder verrassend parcours op na. Via passie voor sport, rolde ik in dans, wat uiteindelijk mijn beroep werd. Buiten alle verwachtingen om, maar met evenveel passie.

Langzaam sloop muziek verder onder mijn huid, wat resulteerde in een ‘band’, choreografie en videoclips. Zo eiste filmkunst ook een plaats op in mijn hart. Daardoor werk ik nu ook als acteur, met een voorliefde voor ‘film d’auteur’.

Zoals iedereen weet is het pad waarop een kunstenaar zich begeeft, niet strak geplaveid. Het is een vervaarlijk, glibberig pad. Slecht verlicht in de duisternis. En toch blijft het zo verleidelijk. Noem het avontuur, uitdaging, verleiding of verzoeking, het einde is nooit in zicht. Hoogstens een kruispunt of vertakking. Net dat maakt het allemaal zo waardevol voor me. Hier hoop ik ervaring en diepgang te vinden, waardig genoeg om te delen met de medemens.

Binnen de ruimte die Brugge me schenkt, wens ik met één arm het verleden te omhelzen. Met de ander het heden. Om zo samen, vanuit het hart, een toekomst te beleven. De directe toekomst zie ik dan als het komende culturele seizoen.

Daarom poog ik in dit seizoen een evolutief geheel van artistieke ontmoetingen en uitdagingen voor te schotelen. Via dialoog en performance, zonder de kracht van toevallige noodzaak uit te schakelen.

Indien dit alles wat vaag klinkt, vraag ik jullie om me, alsjeblieft, te vertrouwen. Het groeit helder in mijn hoofd en graag dank ik de vele grote talenten, die reeds hebben toegezegd om samen dit pad te bewandelen.

Met dank en tot snel