Cultuurcentrum Brugge

Bride of Frankenstein

1935
zo 4 feb 24 14:00 - 15:15
zo 4 feb '24
14:00 - 15:15
  • zo 4 feb '24
    14:00 - 15:15
    Cinema Jean Van Eyck - Kraanrei 19

Voor de tentoonstelling Kwart voor Nacht werd met de technische medewerking van VTI Brugge een nieuwe cinemazaal gebouwd op de gelijkvloerse verdieping van Exportuimte Poortersloge. In Cinema Jean Van Eyck worden drie zondagmatinees georganiseerd.

> Gratis, maar reserveren is verplicht - de plaatsen zijn beperkt!
> Maximum 2 tickets per reservatie
> In samenwerking met Razor Reel en Pelliculot
> Ontdek hier het volledige programma

Na de film is er uiteraard nog tijd om ook de tentoonstelling te bezoeken waarin 12 kunstenaars vooral via zwart-wit fotografie een antwoord geven op huiskunstenaar Yves Gabriels die voor de gelegenheid in de rol van dokter Frankenstein kruipt.The Bride Of Frankenstein
1935

 

Alternatieve titels: The Bride of Frankenstein / De Bruid van Frankenstein
Oorsprong: Verenigde Staten


Geregisseerd door: James Whale
Met onder meer: Boris Karloff, Colin Clive en Ernest Thesiger
 

Iedereen gelooft dat het monster van Frankenstein is omgekomen tijdens de verwoestende brand in de molen. Maar het monster wist te ontsnappen en zwerft nog steeds rond in de buurt van het stadje. Dr. Frankenstein probeert zich intussen voor te bereiden op zijn huwelijk met Elizabeth. Deze plannen worden echter verstoord als Frankenstein bezoek krijgt van Dr. Pretorius, die geïnteresseerd is in Frankensteins technieken om leven te creëren. Pretorius stelt Frankenstein voor om een vrouw voor het monster te maken. Frankenstein weigert, maar Pretorius geeft niet snel op.

 

Er zijn in de klassieke horror cinema enkele Iconische namen die je gewoon moet onthouden.  Lon Channey, Bela Lugosi, Vincent Price en Boris Karloff.  De laatste blijft voor altijd en eeuwig het Monster van Frankenstein.  Niet dat hij niets anders gedaan heeft, maar hij keerde net iets teveel terug als het Monster, waardoor hij eigenlijk een synoniem werd voor Frankenstein (niet de doctor, maar wel het monster) De impact van Marry Shelly’s verhaal moet ik niet meer gaan uitleggen, Frankenstein behoort tot het collectief geheugen van de wereld net zoals Dracula , Batman en Mickey Mouse.  

James Whale daarentegen zal veel minder een belletje doen rinkelen.  De vele cult liefhebbers kennen hem van de vier Universal Monster movies die hij maakte in de jaren 30.  Vier films die ondertussen deel uit maken van de klassieke Horror cinema.  Doch mogen we niet vergeten dat hij vooral veel andere dingen gemaakt heeft, die zelden iets met de fantastische film te maken had.

The Bride of Frakenstein werd in 1985 nog eens dunnetjes over gedaan met Sting en Jennifer Beals in de hoofdrollen.  Dat was echter geen groot succes waardoor deze 1935 versie dr nog steeds met kop en schouders boven steekt.