Cultuurcentrum Brugge
Tomas Amorim

Natchav

Les ombres portées
do 25 apr 24
do 25 apr '24
  • do 25 apr '24
    10:00 - 11:00
    MaZ - Magdalenastraat 27
  • do 25 apr '24
    14:00 - 15:00
    MaZ - Magdalenastraat 27
Visueel schaduwtheater vol muziek, warmte, spanning en magie

Bij het eerste ochtendgloren komt het Natchav-circus aan in de stad. Met klinkende hamers zetten de circusartiesten hun tent op. Het publiek stroomt enthousiast toe. De autoriteiten zien hen minder graag komen. Ze willen de circusartiesten verdrijven, maar die laten niet zomaar over zich heen lopen.

Natchav betekent "weggaan, vluchten" in de Romani-taal. De voorstelling verbeeldt de avonturen van een circus dat, om vrij te blijven, alle wetten tart, inclusief die van de zwaartekracht.

Dit visuele schaduwtheater, zonder woorden, vindt zijn eigen taal uit door te spelen met de codes van circus en cinema. Als een live gemonteerde film nemen vier manipulatoren en twee geluidsmuzikanten ons mee op een weergaloos avontuur. Ze brengen het verhaal tot leven met behulp van minutieuze miniatuur-decorstukken. Deze belichten ze zelf. De projectie zorgt voor een uitvergroting van het schaduwspel. Samen met de live-muziek versmelt alles tot een prachtig geheel. Het resultaat is een magnifieke voorstelling waarbij het verhaal je ontroert en het vakmanschap je verwondert.

Over het gezelschap 
Het gezelschap Les ombres portees werd in 2009 opgericht door een groep mensen die reeds samenwerkten vanuit verschillende disciplines: muziek, scenografie, constructie, tekenen, fotografie... In totaal bestaat uit het collectief uit een tiental kunstenaars en technici. Les ombres portées herontdekt schaduwtheater met een originele en vernieuwende poëtica door shows aan te bieden voor alle doelgroepen, zonder woorden, met live muziek. Ze grijpen elk project aan als een kans om een nieuwe scenografie en een unieke muzikale esthetiek te ontwikkelen. Telkens gekoppeld aan een bijzonder onderwerp. Het gezelschap benadert het werk op een collectieve manier en kiest resoluut voor een lange creatieperiode. Naast het creëren van voorstellingen is Les ombres portées gespecialiseerd in het aanbieden van schaduwtheaterworkshops voor alle doelgroepen. Pekee-nuee-nuee (2011) en Les Somnambules (2015) zijn 150 keer opgevoerd in Frankrijk en de rest van de wereld (Duitsland, Nederland, Zwitserland, Zuid-Korea...) en gaan nog steeds op tournee. Natchav (2019) is de derde creatie van het gezelschap.

Credits

Ontwerp en productie: Shadows
Manipulatie en verlichting: 4 manipulatoren (afwisselend): Margot Chamberlin, Erol Gülgönen, Florence Kormann, Frédéric Laügt, Marion Lefebvre, Christophe Pagnon en Claire Van Zande
Muziek en geluidseffecten: 2 muzikanten (afwisselend): Séline Gülgönen (klarinet, accordeon, percussie), Jean Lucas (trombone, accordeon, percussie), Simon Plane (trompet, tuba, accordeon, percussie), Lionel Riou (trompet, accordeon, percussie)
Lichtmanagement (afwisselend): Nicolas Dalban-Moreynas, Thibault Moutin
Geluidsmanagement (afwisselend): Frédéric Laügt, Yaniz Mango, Corentin Vigot
Kostuums: Zoë Caugant
Omroep: Christelle Lechat
Administratie: Sarah Eliot