Cultuurcentrum Brugge

Wim Mertens

Voice of the Living
wo 24 jan 24 20:00 - 21:30
wo 24 jan '24
20:00 - 21:30
  • wo 24 jan '24
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Een subtiele mozaïek aan emoties

Wim Mertens is een van Vlaanderens belangrijkste muzikale exportproducten. Met zijn bijzondere composities van flipperkasten tot zang en symfonie-orkesten is hij een absolute pionier met internationale uitstraling.

Ontdek op deze avond Wim Mertens’ allergrootste werken zoals Humility, Wound to Wound, The Scene of Struggle for Pleasure en zijn recenter werk zoals European Grasses, Victims over Victors en Sappho in ensemble-bezetting.

Laat je meevoeren door een subtiele mozaïek aan emoties!

Mertens begon muziek te maken in 1980, nadat hij als musicoloog en radiomaker had gewerkt. Zijn eerste release For Amusement Only is een muziekopname die alleen bestaat uit het geluid van flipperkasten. Dit album werd gevolgd door At Home-Not at Home (1981), Vergessen (1982), Struggle for Pleasure (1983) en Maximizing the Audience in 1984.

De voorbije 40 jaar heeft hij zijn muzikale taal ontwikkeld tot een normatieve woordenschat door voor verschillende ensembles te schrijven. Hij componeerde tevens voor zang en voor symfonie-orkest.

Vandaag heeft Mertens meer dan 70 cd's op zijn naam staan, waarvan hij de muziek regelmatig live brengt in heel Europa, Noord-en Centraal Amerika, Japan, Thailand en Rusland. In 2019 bracht Wim Mertens het album Inescapable uit, een limited edition-boxset die een overzicht biedt van vier decennia carrière. Daarna volgden The Gaze of the West in 2020 en zijn laatste album Heroides dat in het voorjaar van 2022 uitkwam. Voor deze plaat laat Mertens zich inspireren door de Heroides van Ovidius, waarin de Romeinse dichter brieven bundelt van bekende vrouwen uit de mythologie, brieven gericht aan hun afwezige mannen.