Cultuurcentrum Brugge
Koen Broos

Klink.

Bruno Vanden Broecke
za 2 dec 23 20:00 - 21:20
za 2 dec '23
20:00 - 21:20
  • za 2 dec '23
    20:00 - 21:20
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Is er echt een verschil tussen een gedwongen behandeling en een straf?

Er zijn in België 3.933 personen die een misdrijf hebben begaan maar daarvoor geen straf krijgen. Ze hebben immers een geestesstoornis. Die mensen worden geïnterneerd. Voor onbepaalde tijd. We mogen die internering geen straf noemen. Het woord ‘straf’ geldt alleen voor mensen die een delict begaan dat hen kan worden toegerekend.

Annemie Morbee werkt met geïnterneerden. Zij zocht Bruno Vanden Broecke op en leidde hem rond in een labyrint vol stemmen uit het vagevuur. Klink. is een theatraal egodocument, een licht, maar rauw samenzijn, waarin een behandelaar zijn ervaringen met ontoerekeningsvatbare mensen deelt.

“Dit is een van onze meest getalenteerde acteurs die aan elke zin een lach en een traan kan hangen – zonder veel moeite – en er, en passant, ook nog een geëngageerde ondertoon aan breit.” – Focus Knack ****

 

“De boog die besloten ligt in de architectuur van de monoloog, wordt bovendien versterkt door de intensiteit van Vanden Broecke’s vertolking. Of liever, vertolkingen. De man zet immers niet één karakter neer. Al vertellend imiteert Vanden Broecke er op los, zappend van sappig Gents tot hilarisch Marokkaans-Nederlands. Voorbij de karikatuur zet hij op respectvolle wijze geraffineerd getypeerde mensen van vlees en bloed neer, virtuoos schakelend van het ene naar het andere uiterste. Alleen een groot talent kan zoiets anderhalf uur volhouden, maar voor Vanden Broecke lijkt het een tweede natuur.” – Cutting Edge ****

Bruno creëert deze voorstelling samen met zijn vaste compagnon de route, regisseur Raven Ruëll – met wie hij al een tiental producties schreef, waaronder Missie (2007), Para (2016) en Ouder Kind (2019).

Credits

Spel: Bruno Vanden Broecke
Regie: Raven Ruëll
Tekst: Annemie Morbee
Productie: De Speelman