Cultuurcentrum Brugge
Karolina Maruszak

De zaak Shell

De Nwe Tijd & Frascati Producties
di 7 mei 24 20:00 - 21:20
di 7 mei '24
20:00 - 21:20
  • di 7 mei '24
    20:00 - 21:20
    MaZ - Magdalenastraat 27

“Voor hoe oud deze planeet is en hoe jong wij zijn.”

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jaren op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, ploegden beleidsnota’s van overheden door, lazen speeches van Shell, en maakten stelstelmatig notities zodra er tijdens het kerstdiner over de klimaatcrisis gesproken werd. Voor elke stem binnen het debat schreven zij een pleidooi, die elkaar ontmoeten in De zaak Shell.

Aanleiding is een rechtszaak die in 2018 werd aangespannen tegen Shell. De inzet? Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer? Niet wij, maar de consument moet veranderen.

> Gratis nabespreking na afloop in de foyer.
> Door onvoorziene omstandigheden wordt Suzanne Grotenhuis vervangen door Janneke Remmers.

“De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau. De Wit en Nuyens hebben bergen verzet om hun voorstelling te maken. De performance blinkt uit in heldere, aansprekende teksten die voor iedereen goed te volgen zijn. De zaak Shell is gelukkig geen pamflettistisch theater, nergens moralistisch, bijzonder intelligent gemaakt, sterk geacteerd, uiterst informatief en ook nog eens grappig. Dit is indrukwekkend en razend knap.” – Scènes

Over de makers 
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn als makers verbonden aan theatercollectief De Nwe Tijd. Samen met het publiek onderzoeken ze maatschappelijke vraagstukken en schetsen ze ideeën voor mogelijke alternatieven. Het werk van Anoek en Rebekka is zowel politiek als poëtisch. Politiek, omdat uit hun werk een verlangen spreekt meer te zijn dan alleen een theatervoorstelling. Het duo probeert het publiek op verschillende manieren te verleiden om zich onderdeel of eigenaar te voelen van het onderwerp. Poëtisch, omwille van de klemtoon op ritme en toon van een theatertekst, en de idee dat poëzie het onzegbare zegbaar kan maken.

Credits

Concept en tekst: Rebekka de Wit en Anoek Nuyens
Spel: Rebekka De Wit, Janneke Remmers, Musia Mwankumi en Michaël Pas 
Scenografie: Marloes en Wikke
Eindregie: Erik Whien
Dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen
Geluidsontwerp: Christiaan Verbeek
Kostuum: Fransje Christiaans
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap