Cultuurcentrum Brugge
Wout Enis

Schaambot

SKaGeN
di 3 okt 23 20:00 - 21:30
di 3 okt '23
20:00 - 21:30
  • di 3 okt '23
    20:00 - 21:30
    Daverlo - Dries 2

Hoe moeten we omgaan met geprezen literair erfgoed dat vandaag de dag kwetsend blijkt?

In 1969 werd Jef Geeraerts' Black Venus bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza. In 2015 werd de roman toegevoegd aan de Canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur. Vijf jaar later werd die beslissing ongedaan gemaakt. De commissie oordeelt dat Geeraerts’ visie op het kolonialisme en op de vrouw misselijkmakend is.

Hoe moeten we omgaan met geprezen literair erfgoed dat vandaag de dag kwetsend blijkt? Schaambot is een gesprek tussen twee mensen over waar ze zich voor schamen, wat hun verontwaardiging oproept, wat ze kunst noemen en of dat tijdloos is of niet.


“Tussen Mwankumi en Dhaenens zit doorheen de voorstelling een fijn spelplezier. Beide acteurs zijn duidelijk gedreven spelers, die weten hoe ze moeiteloos een ruimte vullen met taal.” – Etcetera (Lena Vercauteren) 

> gratis inleiding om 19.15 uur
> download het programmablad

Over SKaGeN
SKaGeN is een Antwerps theatercollectief opgericht in 2000 door Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs F Scheepers en Clara van den Broek. Allen studeerden af aan de voormalige acteursopleiding Toneel Dora van der Groen aan het Conservatorium van Antwerpen. SKaGeN vertrekt voor haar producties veelal vanuit actuele romans, films of documentaires. In Schaambot nemen Valentijn en Musia Mwankumi de schandaalroman Black Venus onder handen, en plaatsten grote vraagtekens bij de lezing ervan vandaag.

Credits

Concept en spel: Musia Mwankumi en Valentijn Dhaenens
Regie-assistentie: Tineke De Meyer
Kostuum: Barbara Delaere
Productie: SKaGeN, Perpodium en De Studio
Beeld: Musia Mwankumi
Scenografie: Chloé Wasselin-Dandre 
Productionele ondersteuning: Suzanne De Clercq en Sandra Diris 
Techniek: Jeroen Wuyts
Pers en communicatie: Elisa Demarré
Zakelijke leiding en coördinatie: Korneel Hamers 
Met dank aan: Khadija El Kharraz Alami
Met steun van: Perpodium en De Vlaamse Gemeenschap