Cultuurcentrum Brugge

Guido Gezelle Gelezen

Zouzou Ben Chikha, Evgenia Brendes, Geert Buelens & Chris Lomme
Literaire Marathon: van tien tot tien
zo 26 mei 24 14:00 - 16:00
zo 26 mei '24
14:00 - 16:00
  • zo 26 mei '24
    14:00 - 16:00
    pay what you can
    Spiegeltent Magic Mirrors - Kruisvest

Guido Gezelle (Brugge, °1830-1899) overleed 125 jaar geleden. De ideale gelegenheid om de onvergetelijke en vernieuwende poëzie van deze grootmeester te herontdekken via de stemmen van drie generaties acteurs. Kenner Geert Buelens vertelt Guido Gezelles verhaal en duidt waarom we hem vandaag blijven lezen. Acteur Zouzou Ben Chikha, actrice Evgenia Brendes en grande dame Chris Lomme lezen voor uit zijn werk.

> in samenwerking met Musea Brugge (Gezellehuis), Bibliotheek Brugge, het Letterenhuis, het Huis van Herman Teirlinck en het Streuvelshuis


     Chris Lomme

Chris Lomme (°1938, Kortrijk) is een bekende Belgische actrice en gepassioneerde liefhebber van boeken en taal. Op haar twintigste brak ze door in de televisieserie 'Schipper naast Mathilde' en stond decennialang op de planken van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en andere theaters. 
Naast haar acteercarrière brengt ze haar liefde voor poëzie graag over via haar poëzieprogramma's, waarin ze werken van onder andere Guido Gezelle, Charles Beaudelaire, Herman De Coninck en Edna St. Vincent Millay brengt. In 2009 ontving ze de Gulden Mira , een Vlaamse carrièreprijs voor haar uitzonderlijke loopbaan in de Belgische film- en televisiewereld. In 2010 werd ze gelauwerd door de Vlaamse Televisie Academie. Ter gelegenheid van haar 80ste  verjaardag speelde ze in 2018 de solovoorstelling 'Reverence' in de KVS, waarin ze terugblikt op zestig jaar acteren. In de voorstelling belicht ze thema’s als verdriet en geluk, loslaten en een leven vol liefde. 


Evgenia Brendes


Evgenia Brendes (Pavlodar, Kazachstan, °1989) kwam op elfjarige leeftijd met haar ouders naar België en vestigde zich in Antwerpen. Al vroeg was zij lid van het Russische toneelgezelschap ‘Antwerpriza’ waar de vonk voor het acteren oversloeg. Naast haar passie voor toneel speelde ze tijdens haar kindertijd piano en danste ze.  
In 2014 behaalde ze haar Masterdiploma Acteren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 richtte ze mee het theatercollectief ‘De Erfgenamen’ op. Ze was te zien in verschillende theaterproducties bij hetpaleis, het Internationaal Theater Amsterdam,  STAN, De Roovers en Zuidelijk Toneel. Voor haar rol in de  jeugdvoorstelling Dounia B van hetpaleis en MarHa!Tentatief ontving ze in 2019 de prijs voor meest gewaardeerde theateractrice. In 2015 speelde ze een hoofdrol in de film ‘Problemski Hotel’ van Manu Riche. Ze vertolkte een van de hoofdrollen in de VRT-serie ‘Over water’.


Zouzou Ben Chikha

 

Zouzou Ben Chikha (Oostende, °1971) is acteur, muzikant, regisseur en theatermaker. Hij volgde een opleiding aan de Jazz Studio in Antwerpen.Tot 2001 was hij actief als gitarist en trompettist. Samen met zijn broer Chokri en en dramaturge Femke Vandenbosch richtte hij in 2003 theatergezelschap Union Suspecte op. Vandaag leidt hij samen met zijn broer Chokri het collectief Action Zoo Humain, dat recent de voorstellingen Flandrien, De Waarheidscommissie en Join the Revolution maakte. Hij treedt ook op als coach voor andere makers. In Vlaanderen werd Zouzou Ben Chikha bij het grote publiek bekend dankzij zijn rol als garagehouder Amar in de televisieserie Bevergem en businessman Ibrahim in Generatie B. 
Zouzou was te zien in Platform en Onderworpen, twee romanbewerkingen die Action Zoo Humain met NTGent op de planken bracht. Momenteel is hij ook te zien in de televisieserie Chantal.

Naast zijn werk als acteur is Zouzou ook actief als scenarist. In 2021 schreef hij met Wannes Cappelle en Dries Heyneman het scenario van de fictieserie Grond, waarvoor hij de Ensor voor Beste Televisieserie en Beste Scenario ontving.


Geert Buelens


Geert Buelens (Duffel, °1971) is dichter, essayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is columnist voor voor verschillende kranten in België en Nederland. Hij schreef over Gezelle in zijn bekroonde werken ‘Van Ostaijen tot heden’  en ‘Oneigenlijk gebruik: over de betekenis van poëzie’. Voor Lies van Gasses’ dichtenbundel Vliegoefeningen  schreef hij een inleiding over Gezelle en ecologie. Zijn werk werd meermaals bekroond en vertaald. Momenteel schrijft hij over  een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur waarin Gezelle een prominente plek zal innemen. 

PAY WHAT YOU CAN
Volgens dit principe kan je zelf kiezen welke prijs je betaalt: € 0, € 5 of € 10.
We bieden bij sommige activiteiten drie ticketprijzen aan, waarbij het middelste tarief de standaardprijs van
de voorstelling is.