Cultuurcentrum Brugge

Klytaimnéstra

STAN & Olympique Dramatique / Toneelhuis
di 30 apr 24 20:00 - 21:30
di 30 apr '24
20:00 - 21:30
  • di 30 apr '24
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

“If evil is in this wind, let it blow over.”

Aischylos’ Oresteia vertelt het verhaal van de Griekse vorst Agamemnon die zijn dochter offert in ruil voor een gunstige wind die zijn schepen naar Troje zal varen. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis waar hem een confrontatie met zijn vrouw Klytaimnḗstra wacht.

In de zomer van 2022 ging Klytaimnéstra in première in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos. De voorstelling brengt drie interpretaties van de tragedie samen, gedragen door een internationale cast, en plaatst de mythe in een nieuw daglicht. Klytaimnéstra is een ontleding van machtshonger en geweld, en een bevraging van identiteit en waarheid.

> Nederlands, Engels, Grieks en Filipijns gesproken, Nederlandse boventiteling voorzien
> gratis inleiding om 19.15 uur in de foyer

Over STAN 
STAN is het theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen. Het gezelschap stelt de toneelspeler centraal en gelooft sterk in het principe van de soevereine acteur, die zowel speler als maker is. STAN staat voor teksttheater. Zij creëren op basis van teksten uit de toneelgeschiedenis, hedendaags werk, schrijfopdrachten of collages van diverse teksten. STAN toert uitgebreid binnen Europa en intercontinentaal – zowel met de anderstalige versies van hun Nederlandse creaties, als met Frans- of Engelstalige stukken die ze in het buitenland creëerden.

Over Olympique Dramatique 
Olympique Dramatique werd in 1999 opgericht door Tom Dewispelaere, Ben Segers, Stijn Van Opstal en Geert Van Rampelberg als autonoom spelerscollectief. Sinds 2006 is het gezelschap als maker verbonden aan Toneelhuis (Antwerpen). Olympique Dramatique werkt met wisselende en wederkerende spelers, gaat samenwerkingen aan met andere collectieven of stelt zich ten dienste van begeesterende regisseurs met urgente verhalen – maar steeds met de toneelspeler centraal.

Credits

Van en met: Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Synne Enoksen, Sara Haeck, Eleni Moleski, Joshua Serafin, Maria Skoula en Stijn Van Opstal
Concept en regie: Jolente De Keersmaeker
Tekst: ‘Agamemnon’ (‘Oresteia’) van Aischylos, Ted Hughes en Gustav Ernst
Scenografie en licht: Thomas Walgrave
Coproductie: European Capital of Culture Elefsina 2023
Bewegingsadvies: Youness Khoukhou 
Kostuum: Rachid Laachir 
Concept muziek: Frank Vercruyssen
Met de steun van: de Tax Shelter van de Belgische federale overheid