Cultuurcentrum Brugge
Phile Deprez

Pascale Platel

Gezegend Zij
do 28 dec 23 17:00 - 18:00
do 28 dec '23
17:00 - 18:00
  • do 28 dec '23
    17:00 - 18:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
Platel speelt met zoveel ernst en gevoel dat een bijtend laagje pijn onder de lach priemt. Ze doet je lachen en huiveren. Halleluja! (Roel Verniers – De Standaard)

Alles draait rond perceptie, zelfs het leven van Jezus Christus. In deze kerstperiode belichten we samen met Pascale Platel een ander perspectief van Jezus’ levensloop. In Gezegend Zij bekijkt ze zijn verhaal vanuit het oogpunt van tante Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper.

Je zal gieren, je zal schreien. Haar korreltjes zout zullen nu eens nuanceren en daarna weer zachtjes een oude wonde binnendringen. Deze memorabele humoristische solovoorstelling is het perfecte digestief voor de kerstkalkoen.

Ik herinner mij – Jezus moet zo een jaar of 12 geweest zijn – en we waren samen, we, t.t.z., Jezus, Moeke Maria, Jozef, mijne man Zacharias, mijne zoon Johannes De Doper, ik en nog enkele vrienden naar het Feest van het Lam in Jeruzalem geweest. En ineens – we gingen juist terug naar huis vertrekken – merkte iemand op dat Jezus verdwenen was.
Iedereen begon direct te zoeken maar Jezus was in geen velden of wegen te bespeuren en op het water was hij ook al niet.
Na drie (!) dagen had Maria uiteindelijk het lumineuze idee om ook eens in de tempel daar te gaan kijken en – ik zie nog altijd dat beeld voor mij – Jezus die daar in die tempel op zijn gemak met zijn poep op het altaar zit en rond hem zeker 20 schriftgeleerden.
‘Maar Jezus toch!’ riep Maria, ‘We waren ik weet niet hoe ongerust! We zijn u al drie dagen aan het zoeken!’
En zo zei Jezus: ‘Maar mama toch, ik ben hier gewoon wat aan het praten en ten andere, waarom hebben jullie mij gezocht? Waar zou ik anders zijn dan in het huis van mijn Vader?’
En ik dacht ‘Ai, dat moet hard aankomen bij Jozef.’
(Elizabeth 3: 41 – 52)

Credits

Tekst en spel: Pascale Platel
Dramaturgie: Mieke Versyp
Bewegingsadvies: Marie De Corte
Coaching: Patrick Jordens
Met dank aan: KOPERGIETERY