Cultuurcentrum Brugge

Esther Cornelis
kunstschilder
°1992

Instagram
@e.j.cornelis

Uitgeleend werk
Untitled zelfportret - 2023 - acryl- en olieverf, potlood op karton 


Mensen zijn mijn grootste inspiratiebron

Ik schilder omdat het geen optie is om het niet te doen. Mensen zijn daarbij mijn grootste inspiratiebron. Ik ben gefascineerd door hun verhalen, hun levens, maar net zo goed door kleuren die ik opmerk, lijnenspel in architectuur of de muziek waarnaar ik luister. De vleselijkheid van huid en de kleur die van binnen naar buiten schijnt, bepalen dan weer de verf die ik kies. Dat gebeurt intuïtief.

De persoonlijkheid van het model, het gespreksonderwerp en mijn gemoedstoestand worden in een werk verstild tot één beeld. Daarom verkies ik levende modellen boven foto’s. Ik werk hoofdzakelijk met mixed media en in de meeste schilderijen vind je olieverf, oliepastel of pastelkrijt terug. Soms voeg ik er acrylverf of houtskool aan toe. 

Schilderen is voor mij zo goed als alles loslaten. Na een heftige gebeurtenis trek ik soms meteen naar het atelier. ‘Creëren’ is dan een manier van omgaan met het leven, net zoals praten. Op andere momenten geniet ik volop van iets op doek zetten en voelen dat de compositie of kleur strookt met mijn gevoel, het beeld en de kleur van mijn gedachten. Ik kan letterlijk enthousiast of emotioneel worden van kleuren, zelfs als ik niet schilder.

Werken als kunstenaar en als psycholoog is enorm verrijkend, daar ben ik dankbaar voor. En ja, het is geweldig dat een aantal van mijn werken in het buitenland te zien is. Ik droom weleens van representatie door een galerij, maar dat legt de verwachtingen nog hoger. Daarom werk ik liever zoals ik nu werk.


Brugge 

Wanneer ik mensen tijdens de lente in de stad zou gidsen, dan wandelde ik door het Begijnhof en door een van de kleine poortjes, waarachter je verborgen parels vindt. De Godshuizen langs het water in de Katelijnestraat, bijvoorbeeld. Als ik alleen ben, ga ik gewoon graag koffie drinken op een terras in mijn eigen straat. Het oogt zo luxueus, dat ik mij bijna een personage in een film voel. Heb je de bovenkant van de huizen en gevels al eens bekeken? Er valt altijd iets te ontdekken in Brugge als je je blik boven ooghoogte richt.