Cultuurcentrum Brugge

Johan Clarysse
beeldend kunstenaar
°1957

Instagram
@johanclarysse.art

website

www.johan-clarysse.be 

Uitgeleend werk
Unattended moment - 2019 - olie en acryl op doek

 

Een nooit ophoudende dialoog met de eindigheid

Ik was niet de jongen die in zijn kindertijd al wist dat hij beeldend kunstenaar zou worden. In mijn tienerjaren was ik een filmfreak; ik ontdekte de magie van het beeld via de film én via de kloosterbibliotheek van mijn tante nonnetje. Daar zag ik voor het eerst werken van Piero della Francesca, Spilliaert en de Latemse School. Ze zijn me blijven inspireren, net als de rijke erfenis van de kunstgeschiedenis en de euforie en de tragiek van het leven.

De beste schilders slagen erin via het zichtbare het onzichtbare aanwezig te maken. Ik vind het fantastisch dat je in deze hoogtechnologische tijden met verf en een penseel een heel universum kan oproepen. Met mijn werk wil ik dus verleiden en verwarren. Ik stel vragen over het statuut van het beeld: wat maakt het betekenisvol of leeg? Hoe kan schilderkunst een antigif vormen tegen het bombardement van hapklare beelden dat ons dagelijks overvalt? 

Terwijl ik vroeger abstract werkte, vertrek ik nu meestal van bronbeelden uit mijn beeldarchief. Het zijn zelfgemaakte foto's, stills, een tekening of schets, beelden van het internet die ik al schilderend manipuleer en herinterpreteer. Kunst is volgens mij een nooit ophoudende dialoog met de eindigheid. Ik ben gefascineerd door de complexiteit van menselijke drijfveren, verlangens en verhalen. De laatste jaren heeft ook mijn liefde voor de poëzie een boost gekregen en ben ik zelfs opnieuw beginnen schrijven. 


Brugge


Hoe langer ik in Brugge woon, hoe meer de haat-liefdeverhouding omslaat in een stille romance. De kleinschaligheid van deze stad, de nabijheid aan de zee, de onafhankelijke boekhandels en de stadsbioscoop: ik hou er oprecht van. Het Groeningemuseum blijft top, vanwege de Vlaamse Primitieven en de interessante moderne collectie. En als het écht een hotspot moet zijn, dan kies ik voor de Sint-Annawijk met de unieke Jeruzalemkapel en het prachtige Adornesdomein.