Cultuurcentrum Brugge

Tcha Limberger

instrumentalist / zanger / verteller 

°1977 

 

Instagram
@tchalimberger

website
www.thcalimberger.com

 

Muziek is als ademen 

 

Het grootste deel van mijn familie is sinds generaties muzikant. Voor mij is muziek dus even belangrijk als ademen. Zonder die stiel zou ik het niet lang uithouden op deze wereld. Muziek is de steunpilaar voor mijn spirituele en fysieke gezondheid. 

 

Ik zoek vooral inspiratie in akoestische muziek die niet tot het popgenre behoort. Uitheemse muziek, met beperkte westerse invloeden, boeit me mateloos. Ik grijp ook graag terug naar nummers van voor de jaren 1960: Toki Horvath, Giorgos Koros, Antonis Dalgkas, Neti Sandor… de lijst is bijzonder lang.

 

Binnen de jazz heb ik ook een zwak voor Oost-Europese en Griekse muziek. Ik verdiep me erin en wil graag dat specifieke gevoel overbrengen. Muziek is een bron van vreugde, maar ook vaak vervuld van helende melancholie en hartverscheurende droefenis. Die dingen kunnen op hun beurt weer plaats maken voor ongebreidelde levenslust. Met die gedachte in het achterhoofd componeer ik zelf, terwijl ik me voorts concentreer op mijn viool- en gitaarstudie. 

 

Samenspelen met anderen is altijd genieten, omdat we zo vaak betere manieren vinden om composities uit te voeren. De inbreng van de collega's is essentieel, net als goede voeding,  Italiaanse espresso van zelf gemalen bonen, een stromend bosriviertje, stilte en groen, heel veel groen. In een ideale wereld gaan die dingen samen met mensen die meer dan ooit genieten van kleine dingen en minder de drang voelen om te meten, te weten en alles economisch te verantwoorden. 

 

Brugge 

 

Twee plekken in de stad springen er voor mij uit: de Ezelbrug en het Begijnhof. Ik associeer ze met de rust, het gevoel van traagzame ouderdom die rustig toekijkt en standhoudt. En als ik genoeg geld had, kocht ik het pand van De Bottelier in de Ezelstraat om er workshops te organiseren en de locatie te behoeden voor onnodige modernisering.