Cultuurcentrum Brugge

Théo Collie
mixed media/schilderkunst
°1998

Instagram
@collie_theo

Uitgeleend werk
Yellow Youseff - 2023 - mixed media, verf op analoge foto

 

Het kan nog alle richtingen uit

Ik hou ervan om mezelf uit te dagen. Via mijn kunsttechniek kan ik mezelf en anderen voortdurend verrassen. Het was al een passie toen ik klein was, en ik blijf er tot vandaag verbaasd over waar je eindigt als je dagelijks creatief bezig bent.

Maskers en kostuums uit Latijns-Amerika, de Balkanlanden en Azië fascineren me enorm. De Franse fotograaf Charles Fréger heeft talloze gemaskerde figuren in die regio’s in beeld gebracht, en in dat oeuvre heb ik mijn thematiek volledig gevonden. De opleiding animatiefilm hielp me mijn fantasie verder verfijnen en ontwikkelen.

Door op analoge foto’s te schilderen, creëer ik kleine, gedetailleerde en fantasierijke kunstwerken. Met fijne penselen tover ik tal van personages op papier. Zo ontstaat er telkens weer een realistisch effect tussen foto en creatie. De techniek is vrij uniek, maar mensen vinden mijn werken toch toegankelijk, zelfs als ze geen kunstliefhebber zijn. 

Ik wil vooral dat mijn werk visueel prikkelt; een complexe theorie of achterliggende boodschap is geen noodzaak. Als de voorbereidingsfase voor een werk achter de rug is, valt er een immense last van mijn schouders en kan ik voluit focussen op ‘creëren’. Daar geniet ik het meeste van, tot de definitieve foto helemaal klaar is. Ik ben zo’n drie jaar intens bezig geweest om dit oeuvre vorm te geven, maar toch heb ik het gevoel dat het nog alle richtingen uit kan. Ik ben bijzonder benieuwd wat het eindpunt wordt.

Brugge

Mijn favoriete Brugse plek is zonder twijfel De Tank. Het voelt als mijn tweede thuis, mijn atelier staat er. In De Tank ontkiemt alles wat ik maak, en blijf ik als persoon en kunstenaar groeien.