Cultuurcentrum Brugge

Jan De Vliegher
kunstschilder
°1964

website
www.jandevliegher.be


uitgeleend werk
Treasury - 2022 - acryl op doek

 

Schoonheid vind je overal, onderhuids

Soms herinner ik me de magische momenten dat ik als kind gefascineerd was door de vele prikkels rondom me. De kleuren van een windmolentje, de geur van een lolly. Met het ouder worden wen je aan alles en dan verdwijnt die magie een beetje, maar in de kunst blijft ze voor mij bestaan. De emotionele impact van kleur fascineert me en ik ben gepassioneerd door schoonheid in al haar vormen. Je vindt die overal, onderhuids, los van thematiek.

Door schilderkunst kan ik het leven zelf suggereren. Cy Twombly en Willem De Kooning zijn twee kunstenaars die dezelfde levenskern aanraken. Twombly schudt het onderwerp af en schildert de essentie. Ik neem alle bovenbouw erbij met een gelijkaardige vrijheid en spontaniteit. Noem mij gerust een expressionistische schilder. Ik probeer vrijheid en blijheid te vertalen, en in het beste geval een gevoel van euforie. De directheid waarmee ik schilder, is belangrijk, want die snelheid bepaalt het expressieve karakter van mijn werk. Te lang werken aan een doek verhoogt het risico om het werk ‘dood te slaan’. 

Ik geniet tijdens het schilderen het meeste van ‘weg zijn uit mijn hoofd’. Emotioneel verdwijn ik volledig, dankzij de voorstudies en de verf die ik op voorhand maak. Het meeste trots ben ik op ‘Plush’, de speelgoedbeertjes die ik in een grote reeks heb geschilderd. Het plezier dat ik eraan beleefde, spat van die doeken af, zelfs al volgt het publiek die euforie niet altijd.

Brugge

Brugge is en blijft mijn geboortestad. Het is een zalige stad om in te wandelen of door te fietsen. Er zijn zo veel gebouwen en steegjes die ik fantastisch vind. Eén plek kiezen, is aartsmoeilijk. Ik val voor de rijkdom van de klassieke architectuur, haar decoraties en haar vele materialen en kleuren. In combinatie met de vele waterpartijen maken ze deze stad voor mij ‘comme un tableau vivant’.