Cultuurcentrum Brugge

Geertje Vangenechten

beeldend kunstenaar

°1963

 

Instagram
@geertjevangenechten

 

Uitgeleend werk

Little Black Chapel - 2023 - mixed media


Je moet als kunstenaar de moed hebben om stil te vallen

 

De wereld naar mijn hand zetten en een eigen universum creëren, ik heb het altijd gedaan.Van kindsbeen af kwam alles wat in de wereld gebeurde heel erg bij me binnen. Misschien fungeert mijn werk daardoor als een overlevingsstrategie. Ik kan zo in één trek mijn levendige fantasie kanaliseren. Het is mijn grootste schat en mijn grootste valkuil.

 

Tal van verhalen inspireren me, uit heden en verleden, uit boeken en uit vele culturen. Ik ben immens geboeid door antropologie. De dingen die ik ontdek en lees, verweef ik tot een nieuw verhaal, een nieuwe wereld, gedrenkt in rituelen en ceremonies.

 

Ik begin aan een werk als een geconcentreerde knoeier, een bricoleur, en ik doe altijd alsof ik mijn ultieme creatie maak. De intensiteit van donkerte fascineert me. Het is vaak zoeken en afzien tot ik in die donkerte het licht vind waarnaar ik zocht. Welk gevoel mijn werk oproept, houdt me niet echt bezig, maar zelf ben ik doordrongen van een immens ‘verlangen’. Het is fijn als het werk dat ik creëer, zelf gaat spreken en een verhaal vertelt. Pas als ik die stem hoor, is een werk echt af.

 

Ik ben trots dat ik tijdens het werk en de bijbehorende stiltes erop heb leren vertrouwen dat er altijd iets komt. Je moet als kunstenaar gewoon de moed hebben om stil te vallen. Daarna kan je weer verder.

 

Brugge

 

Ik woon al meer dan 30 jaar in Brugge en heb een haat-liefdeverhouding met de stad. Ik hou van plaatsen waar er hier en daar een hoekje af is. Die plekken zijn in Brugge eerder zeldzaam, ik verlang vaak naar de bruisende kracht van diepgewortelde diversiteit. Maar er is ook liefde voor Brugge omdat er veel mensen wonen die me dierbaar zijn. De stad is wondermooi bij zonsopgang en bij valavond: dat verandert nooit.Ik wil me als mens en als kunstenaar blijven engageren om deze plek verder te laten groeien en transformeren.