Cultuurcentrum Brugge

Jente Neels

muzikant

°2001

 

Instagram
@jenteneels

 

Ik schrijf graag zonder context

 

Ik maak muziek omdat ik er nooit genoeg van krijg. Op de middelbare school was ik niet echt een harde werker en vakantiejobs lagen me evenmin. Maar met muziek kan ik van ‘s morgens tot ‘s avonds bezig zijn. Schrijven, repeteren, luisteren, herwerken, ik doe het allemaal. Als het maar met muziek te maken heeft. 

 

Dingen die rond mij gebeuren en opvallen, inspireren me om nummers te schrijven. Verhalen over vrienden, een artikel dat ik las of dingen die ik opmerk als ik ergens rondloop: dat triggert me allemaal. Het oeuvre van Phoebe Bridgers, PJ Harvey en AURORA boeit me en beïnvloedt mijn schrijfproces.

 

Dat schrijven gaat meestal vlot. Ik gooi veel weg, maar produceer ook heel veel. Het begint vaak met een klein ideetje dat ik op mijn smartphone opneem en dat snel uitgroeit tot een complete song. De teksten zijn niet altijd voor de hand liggend of duidelijk voor de luisteraar. Ik schrijf immers graag zonder context erbij: zo kunnen mensen zelf interpreteren en bepalen waar mijn werk over gaat. De songs die ik met Jen schrijf, zijn sferisch, met een catchy hook. In samenwerking met Ratmosphere, Sylvie Kreusch en Jan Verstraeten kan ik voortdurend op een andere manier variëren met mijn muziek

 

Het leukste aan dit vak? De samenwerking met mensen, ongetwijfeld, en een strak geheel kunnen vormen. Merken dat je verder staat dan bij de vorige song die je schreef. Alles omgooien en opnieuw beginnen. Vallen en opstaan, en plots dat perfecte lijntje vinden dat je voordien nog miste.

 

Brugge

 

Vroeger baatte mijn papa Guitarworkshop uit, een klein winkeltje naast het Astridpark. Ik woonde in dat pand tijdens mijn eerste levensjaren en ben er later weer gaan wonen. Het huis is intussen verkocht en de muziekwinkel is weg, maar als ik er passeer, kijk ik altijd nog even naar binnen. Daar kreeg ik mijn eerste gitaar in handen, daar is het allemaal begonnen.