Cultuurcentrum Brugge

Peter Lagast
kunstschilder
°1972

Instagram
@lagast_peter

website
www.galeriezwarthuis.be 

Prijzen
- 1e prijs Brugge beeldende kunst, 2015
- Laureaat prijs Beeldende Kunst West-Vlaanderen, 2000 (met Jan De Vliegher en Nick Ervinck)
- Laureaat prijs Beeldende Kunst Harelbeke, 2015
- AIR BE-part Waregem, lp-project, 2017-18

Uitgeleend werk
2022-23 LP - acryl- en olieverf op cluster van 16 LP-hoezen


Beelden triggeren me keer op keer

Schilderen geeft me de mogelijkheid om met beelden verhalen te vertellen, zonder een expliciete verhaallijn. Ik ben er al mijn hele leven door gefascineerd. Beelden triggeren me keer op keer, de context doet er niet zozeer toe. Ik laat me inspireren door tal van zaken. Kunstgeschiedenis, muziek, architectuur, sport, erotiek, de dood, de banaliteit en alledaagse dingen: ze kunnen allemaal dienen als basis voor een werk.

Ik geef niet graag een label aan wat ik doe. Meer nog: ik schilder bewust in uiteenlopende stijlen en genres. De enige constante zijn de dragers, zoals platenhoezen. Daar ga ik heel intuïtief mee aan de slag. Vaak vertrek ik van losse dingen die ik in een schetsboekje noteer, en gaandeweg groeit er iets uit. Het leukste aan dit werk is dat het vol verrassingen zit. De materie, de gelaagdheid, het resultaat: ik hou van alle aspecten.

Voor de Triënnale in Brugge mocht ik een lp-paviljoen uitwerken, met een luipaardmotief als verwijzing naar ons koloniale verleden. Dat was een unieke ervaring, net als de realisaties in opdracht van Zwart Huis Brussel en Art Antwerp. In eigen stad zou ik weleens een expo willen maken over het ontstaan van de olieverfschilderkunst in Vlaanderen. Jan Van Eyck wordt beschouwd als de (her)ontdekker van de olieverftechniek. Antonella da Messina kwam hier in de leer bij de Vlaamse Primitieven en exporteerde de techniek naar Italië. Dat blijft bijzonder indrukwekkend. 

Brugge

Destijds had ik een schitterend atelier in De Tank op de Burg. De vierde verdieping had een fenomenaal zicht op de skyline van Brugge. Het Belfort, het stadhuis, het Historium, de daken en torentjes: ik zag ze allemaal. Het pand wordt nu herbestemd, met architecturale inspiratie van de Brit David Chipperfield. Ik mis die plek en het uitzicht enorm en blijf ze in gedachten koesteren