Cultuurcentrum Brugge

Spelen met hiërarchie en compositie

 

Kristoffel Boudens

maker van letters in steen

°1958

 

Instagram

@kristoffel.boudens

 

Uitgeleend werk

zonder titel - 2023 - inkt op papier

 

Ik voel mij een maker, niet door één discipline gebonden. Dingen tevoorschijn toveren, intrigeert me. Ik ben gefascineerd door klassieke vormen, maar het zijn de letters uit niet-klassiek geschoolde handen waardoor ik mijn kleur en stem vond. 

 

Steenletters zijn voor mij een zelfstandig gegeven, niet het kleine broertje van typografische of kalligrafische letters. Ik zoek met die letters naar een compositie en visueel ritme, vertrekkend van het leesritme. Het is fascinerend om te zien hoe elk object zich in mijn oeuvre ontwikkelt, terwijl het gisteren nog niet bestond. Toch denk ik soms net zo goed dat ik niet méér doe dan ‘iets tevoorschijn toveren’.

 

Ik creëer gepassioneerd en tussendoor schrijf ik een boek over ons vak. Ik hoop het op een dag met de wereld te kunnen delen.

 

Brugge

 

Wanneer ik bij de torens van Sint-Salvator en de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk omhoog kijk, voel ik ontzag voor de kracht van samenwerking, waardoor mensen zulke indrukwekkende projecten realiseren. Dat maakt een individualist zoals ik heel erg nietig.

 
 

 

Pieter Boudens

letters in steen, nieuwe stijl

°1955

  

Instagram

@pieterboudens

 

Uitgeleend werk

Less is more - 2020 - Zaïrees marmer 

 

Dit vak is mijn passie en de voortzetting van het werk van mijn vader Jef Boudens. Hij was kalligraaf en vooral bezig met letters op papier. Ik genoot mijn opleiding in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Die invloeden versmolt ik met wat mijn vader me heeft meegegeven, en zo kon ik als eerste letters in steen in ‘nieuwe stijl’ introduceren in ons land. Het is een mengvorm geworden waarmee ik een gevoel van warmte wil overbrengen. 

 

Ik geniet vooral van ontwerpen, tekst ontleden, spelen met hiërarchie en compositie. Aan vrij werk begin je helemaal anders dan aan een opdracht. Doorgaans maak ik ontwerpen op papier, waarna ik een steen op maat bestel. Kristoffel doet het andersom, hij vertrekt liever vanuit de steen die hij al heeft.

 

Brugge

 

Als Hedendaagse Primitief koester ik bovenal ‘t lank leven. Ik hou met heel mijn hart van Brugge, maar het stadscentrum mijd ik liever vanwege de overdaad aan toerisme.

 
 

 

Liesbet Boudens

letterkunstenaar op papier & doek

°1957

 

Instagram

@liesbetboudensletters

 

Uitgeleend werk: 

Moi je fais que je veux (Arno)- 2016 - acrylic op canvas

 

Mijn lettervormen zijn een projectie van mezelf. Ik heb een passie voor abstracte lettervormen, en de zoektocht naar verbindingen tussen die tekens fascineert mij mateloos.

 

Dan Van Severen, mijn leraar schilderkunst, en abstracte kunstwerken met grijs-witcomposities zijn een grote inspiratiebron. Mijn eigen oeuvre is een zoektocht naar evenwicht tussen mijn chaotische geest en de orde in lettervormen. Ritme en contrastwerking tussen voor- en achtergrond zijn belangrijke elementen in elke compositie. 

 

Een gedachte of een woord kan me inspireren. Het gevoel dat ze oproepen, probeer ik op mijn eigen manier vorm te geven. Dat doe ik in de stilte van mijn atelier, al dan niet met mijn favoriete muziek. Zo hoop ik te blijven groeien in mijn vak en verder te verdwijnen in mijn letters.

 

Brugge

 

Twee plekjes springen er voor mij uit in de stad. De Meebrug met zicht op de Groenerei is ontzettend poëtisch.Daarnaast koester ik mijn atelier, waar werken geboren worden en groeien. 

 
 

 

Jeroen Boudens

kunstschilder

°1956

 

Uitgeleend werk

Vikingschip - 2023 – plaatstaal

 

Sport kregen we thuis niet met de paplepel mee, maar kunst en vormgeving des te meer. Ik volgde een grafische opleiding en specialiseerde me als kunstsmid. Daar is de basis voor mijn metaalsculpturen gelegd. Tijdens de lockdown begon ik te schilderen, uit verveling en bij gebrek aan een atelier om aan ijzersculpturen of letters in steen te werken.

 

Ontwerpen maak ik eerst op de computer. De beste zet ik over op MDF-plaat om verder uit te werken. Mijn inspiratie haal ik uit alledaagse kleine dingen, die voor een stuk mijn geluk bepalen. Ook Afrikaanse kunst fascineert me. Je kan mijn werk gerust minimalistisch noemen: de schilderijen hebben een geometrische toets. Ik streef naar eenvoud en ik geniet van elke seconde wanneer ik creëer. Het brengt een soort rust, zonder dat ik wil wegvluchten. 

 

Brugge

 

Ik woon ruim dertig jaar met mijn gezin in Oostende en wil er oud worden. Maar Brugge is mijn jeugd en we mogen de stad absoluut bij de mooiste van Europa rekenen. Ik kom er vooral op familie- en vriendenbezoek. Het is een prachtplek, maar het voelt ook een beetje als een reservaat. Ik heb er geen koesterplekje, maar draag Brugge wel in mijn hart.

 
 

 

Joke Boudens

illustrator & letterkunstenaar

°1954

 

Instagram

@jokeboudens

 

website

www.jokeboudenslettering.com 

 

Uitgeleend werk

Het Avontuur Amerika - 2023

Lanaquarelle papier, pigment liner, Poscapen, aquarel

 

Tekenen en schrijven maakt mij rustig. Ik teken al sinds ik een potlood kan vasthouden; het is even onmisbaar als eten en drinken. Door te tekenen wil ik misschien wel de schoonheid van eenvoud tonen aan mensen.

 

De natuur beïnvloedt mijn werk op heel wat manieren, net als folk-art, art brut, poëzie, collecties en mooie kleurencombinaties. Terwijl ik teken, luister ik naar docu’s en podcasts, maar ik werk nooit met een vooropgesteld plan. Ik zet een eerste element op papier en dan zie ik wat eruit voortkomt. Noem het maar een kettingreactie.

 

Sinds 2001 maak ik kleine plooiboekjes over specifieke thema’s. Ze zitten opgeborgen in handgemaakte doosjes. Ik heb er ondertussen al een vijftigtal en dat aantal groeit nog steeds. 

 

Brugge

 

Er zijn enkele plaatsen in Brugge die mij een zalig gevoel geven; de Sint-Annabuurt is er eentje van. Wandelen door de wirwar van straatjes bij de glinstering van de ondergaande zomerzon op het water van de reien, daar kan ik eindeloos van genieten.