Cultuurcentrum Brugge

Ria Verhaeghe
beeldend kunstenaar 
°1950

website
www.riaverhaeghe.be 

Uitgeleend werk

Prayer for Vertical 5 - 2022/2023 - newspaper, fabric, latex and goldleaf


Me helemaal verliezen in het toeval, is heerlijk

Ik werk al ruim dertig jaar een eigen archief en alternatieve beeldbank uit met de internationale kranten van het Europacollege. Die beelden dienen als basis voor mijn werk. De oorspronkelijke bedoeling was om ze te herstellen, terug samen te voegen en te recreëren. Zo maak ik een nieuw verhaal met beelden die iedereen ziet. Ik behoor tot de groep vrouwelijke kunstenaars die zich nu ontplooien, zoals Cecilia Vicuña met haar installaties. Maar voor wat ik doe, heb ik nog nooit een label bedacht. 

Eva Hesse, Joseph Beuys, Goya: die artiesten hebben me ontzettend geïnspireerd. Ik maak maquettes, schilder het water, fotografeer het water. Daardoor ontstaan er voortdurend toevalligheden en zo groeit mijn werk. Me helemaal verliezen in dat toeval, is heerlijk. Als ik boeken of spreuken vind die bij mijn werk passen, word ik daar oprecht gelukkig van. 

Mijn creaties zijn niet groot, maar ze vertellen elk een verhaal. De techniek en manier van uitdrukken zijn door de jaren heen wat veranderd, maar de inhoud is dezelfde gebleven.

Brugge

Mijn moeder was Hongaarse en woonde aan de Donau. Ze kon daar ontzettend gepassioneerd over vertellen. Ook ik ben dol op het water in Brugge. Ik woon vlak bij de reien en kijk er minstens een half uur per dag naar. Mijn schildersezel staat ernaar gericht. Het uitzicht verandert voortdurend. De ‘prayers’ die ik maak, vormen een soort draden die op hun beurt weer verwijzen naar het water en de beweging ervan. Mijn kunst is de vertaling van die steeds terugkerende schoonheid.