Cultuurcentrum Brugge

Renaat Ramon

beeldend kunstenaar 
°1936

 

website
www.renaatramon.be

 

Uitgeleend werk
Modus - 2006 - sculptuur in Carrara marmer


Het moet perfect zijn, of het werkt niet

 

Een werk wordt per definitie in mijn hoofd geboren, zelfs al kan ik de aanleiding niet achterhalen. Je ziet iets wat je inspireert, je hebt een inval en noteert. Het klopt dat mensen mij vaak met geometrie associëren. Ik ben opgeleid als bouwkundig tekenaar en die mensen trekken per definitie rechte lijnen. Toch boeit het absurde en het burleske me evenzeer. Ik heb er al vaak over geschreven.

 

Ik vertrek voor beeldend werk altijd vanaf een tekening. Daarna bekijk ik in welk materiaal ik het wil uitvoeren. Steen en metaal gebruik ik het vaakst. Er zijn heel wat beeldhouwers die vertrekken van de materie en iets houwen uit een blok steen. Bij mij verloopt het proces net andersom. Alles begint bij de lijnen.

 

Mijn woordkunst draait net zo goed om constructies. Er kruipt behoorlijk wat tijd in om ze te maken. Je moet voortdurend bijschaven, en ik ben behoorlijk streng in dat proces. In geometrie moet iets perfect zijn of het werkt niet. Dat geldt ook voor mijn visuele poëzie. 

 

Brugge 

 

Mijn familie leeft al sinds de zeventiende eeuw in Brugge. Het werk van die tijd en van de Vlaamse Primitieven, daar heb ik oprecht bewondering voor. Ik ga graag naar de Brugse musea, ik houd van het werk van Jozef Suvée. Daarnaast vertoef ik bijzonder graag in Zeebrugge. Mensen vergeten soms dat dat ook Brugge is. Mijn vrouw en ik gaan er vaak wandelen op de dijk. Het is er rustig, weids, en ik kom er tot rust.