Cultuurcentrum Brugge

Sylvie Crutelle 

beeldend kunstenaar

°1970 

 

Instagram
@sylviecrutelle

prijzen
- SANT Brugge, twee keer laureaat, 2002
- Provinciale prijs ‘02, laureaat, 2002

 

uitgeleend werk

Marks of inaction - 2023 - keramiek

 

Een tsunami van chaos, vreugde, stress en zen

 

Kunst is voor mij geen vak, het is een onstilbare honger waarmee ik geboren ben. Ik ben een observator en kan zowel in mijn tuin als midden in de natuur op het gras of een rots gaan zitten, alles bekijken en opnemen wat er rondom mij gebeurt. Een boomblad dat waait, een kever die passeert: daarbij vraag ik me graag af hoe de mens zich tot de natuur verhoudt. Hoe anders denken en handelen we dan dieren, dan fauna en flora? Wie grijpt waar in en hoe gebeurt dat?

 

Maar ook in andere omstandigheden ben ik een ‘kijker’. Ik bevind me graag in een groep mensen en geniet van het spontaan intermenselijke, het oerinstinct. Nurture and nature zijn mijn grootste inspiratiebronnen.

 

Mijn werk kreeg aanvankelijk het label desolaat, triest, misantropisch. Het had een zeker Edgar Allan Poe-gehalte, zeiden mensen, al vind ik dat die benadering niet de volledige lading dekt. Ik verwerk graag dood, vervreemding en een portie afzichtelijkheid in mijn oeuvre, maar bewaak altijd een esthetisch evenwicht. Ik hou vooral van schoonheid.

 

Ik sta op met ideeën en ga ermee slapen. Ze dwalen een tijdlang door mijn hoofd tot ze een meer definitieve vorm krijgen. In mijn atelier werk ik de dingen uit, in een tsunami van chaos, vreugde, stress en zen. Naast mijn beeldend atelierwerk werk ik thuis aan tekeningen en films. Ook al verlang ik soms naar zalige leegte in mijn hoofd, ik hoop dat ik de goesting om te creëren nooit helemaal verlies. 

 

Brugge

 

Eén plek springt eruit in de stad en dat is met stip… mijn eigen tuin.