Cultuurcentrum Brugge

Dag Vreemde Man

Tijs Synaeve, conciërge in de Koninklijke Stadsschouwburg, laat op regelmatige basis zijn licht schijnen op wat hij meemaakt in onze zalen.


‘Toen ik ‘Mia’ van Gorki hoorde, wist ik dat ik hier wilde leven.’

(Naji uit Amman)

 

Afgelopen week bracht het Cultuurcentrum - drie opeenvolgende dagen - de voorstelling ‘Dag Vreemde Man’ in de Koninklijke Stadsschouwburg. Deze productie van Theater A tot Z, is een idee van regisseur Peter Schoenaerts: “Ik wilde nieuwe Belgen van diverse culturele achtergronden liedjes ‘van bij ons’ laten zingen." 

 

Naji en Gorki

Zanger-acteur Naji Ahmed groeide op in de Jordaanse hoofdstad Amman. “De eerste keer dat Peter ons de teksten (en de vertaling) voorlegde, begonnen sommigen van ons te huilen. Hij vroeg ons de emoties in te houden en los te laten op het podium. We spraken de taal nog niet goed, maar de tekst was zo herkenbaar. Toen ik ‘Mia’ van Gorki hoorde, wist ik dat ik hier wilde leven.” 

 

Joseph en Kateryna

Joseph Yankson uit Ghana was danig onder de indruk van de Brugse theaterzaal. “Ik ben ook amateur voetballer. Hier kunnen optreden, is als spelen in de Champions League.” Kateryna Leonenko uit Roemenië was in haar thuisland operazangeres. “Toen de gordijnen van de theaterzaal voor het eerst open gingen, was het een droom die uitkwam. Ik had nooit durven hopen dat ik hier zou kunnen staan en doen wat ik het liefst doe: zingen!"

 

Tura 

De wisselwerking met het publiek, dat vaak zelf een diverse achtergrond heeft, is aanstekelijk en ontwapenend. Teksten als ‘Ik Mis Je Zo’ van Will Tura krijgen opeens een nieuwe betekenis. Vrijwel iedereen heeft nog wel familie of vrienden in het land van oorsprong. 

 

Fragiel

Is de opvoering perfect? Verre van, maar daarmee is het ook een metafoor voor het vaak hobbelige pad van de integratie. In een soms oververhitte samenleving biedt dit alvast stof tot denken. Deze muzikale theatervoorstelling bracht een sfeer in de Stadsschouwburg die ik nog niet eerder voelde. De nerveuze en fragiele belofte van iets nieuws. Moedig optimisme, ondanks de hindernissen en vooroordelen. Of hoe kwetsbaarheid omgezet wordt in kracht. 

Dag Vreemde Man

Theater A tot Z

wo 21 feb '24 - vr 23 feb '24