Cultuurcentrum Brugge

Els Lesage

beeldend kunstenaar

°1979

 

Instagram
@elslesage

website
www.elslesage.be 

 

Prijzen
Eervolle vermelding Prijs voor grafiek Fonds Hilde Demedts, 
MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek), 2019

 

Uitgeleend werk

Let’s linger here a while - 2023 - digitale print op textiel

 

Mijn kunstpraktijk is een langzame ontdekkingsreis

 

Ik combineer verschillende media in mijn beeldend werk. Ooit begon ik met schilderkunst; doorheen de jaren heb ik dat uitgebreid met onder andere grafiek en textiel. Mijn werk vertrekt vanuit een verlangen om vast te houden aan dingen. In een context van voortdurende verandering werkt het als een pauzeknop, een manier om even stil te staan.

 

Ik creëer om te reflecteren op existentiële begrippen: vergankelijkheid, eindigheid, afscheid, herinnering. Tegenover die onvermijdelijke zaken wil ik het beeld een zekere lichtheid en fragiliteit meegeven. Frisse weemoed.

 

Inspiratie haal ik uit objecten in mijn dichte leefomgeving of uit voorwerpen die verwijzen naar periodes, situaties en personen die er niet meer zijn. Je ziet herkenbare elementen zoals motieven uit behangpapier, kledingstukken, kamerplanten of keukenhanddoeken. Door ze een grafische dimensie te geven of in te zoomen op details, wil ik de herkenbaarheid onderstrepen en associaties oproepen bij de toeschouwers. Ik streef naar een verstild beeld waarin ieder van ons eventjes tijdloosheid ervaart.

 

Als ik aan het werk ben in mijn atelier, sluit ik me helemaal af van de dagelijkse realiteit. Ik houd ervan om in die eigen wereld te kruipen en op te gaan in het werk en de materialen. Het toeval en experiment tijdens het ‘prutsen’ vind ik fantastisch.

 

Ik hoop dat ik heel oud word, en levenslang kan creëren en tijd in mijn atelier doorbrengen. Noem mijn kunstpraktijk en het hele leven gerust een langzame ontdekkingsreis, waarbij ik aan het einde van de rit liefst een mooi oeuvre nalaat.

 

Brugge

 

Brugge is een prachtige stad, en ik heb altijd een boon gehad voor het dak van atelierwerking De Tank op de Burg. Mijn atelier bevond zich op de vierde verdieping; dat was zo’n beetje een geheime verdieping. Als je daar een koffietje dronk op het dak, voelde je je door het prachtige uitzicht op de stad de koning te rijk. De nieuwe atelierwerking in Blydhove is ook tof en mooi, maar anders. Mijn stekje in De Tank destijds blijf ik koesteren.