Cultuurcentrum Brugge

Piet Peere 

beeldend kunstenaar 

°1956

 

Instagram

@piet_peere_art

 

website
www.pietpeere.be 

 

prijzen 
- Medal of Bruges, 1975 
- 1e prijs, Dr. De Meyer schilderprijzen, Brugge, 1975 
- Prijs van de stad Ronse voor tekenwerk, 1981 
- 1e prijs voor tekening & ontwerp, Gouden Sporen vzw, Kortrijk, 1985 
- 1e prijs schilderen, Grand Prix Renée Béja, Parijs, 2012


Uitgeleend werk
Multidimensional Jump, uit de reeks ‘Il Salto’ – 2023, olie op doek damar hars

 

Kunst is indoctrinatie

 

Ik ben nooit echt begonnen met schilderen, ik doe het al mijn hele leven. Naar mijn gevoel moet je als kunstenaar een goede basis hebben en zo veel mogelijk een heterogene voeding zoeken. Architectuur, schilderkunst, poëzie, grafische vormgeving: je kan je in alles verdiepen. Louter met tekenen bezig zijn, volstaat niet. Je moet je alles eigen maken als je wil groeien.

 

In het begin van mijn carrière poseerden er modellen in mijn atelier: punkers, new wavers, noem maar op. Ik schetste ze intuïtief, maar dat werd op den duur te vlak. Daarom ging ik experimenteren met de vorm en dat is mijn stokpaardje gebleven. Ik schilder nu louter vanuit het geheugen. In sommige schilderijen herken je nog steeds een menselijk silhouet, een aannemelijke houding. Maar ook daar evolueer ik van weg, tot louter vorm en kleur overblijven. 

 

Jan Hoet zei ooit: ‘Kunst is commercie’ en Andy Warhol zei: ‘Kunst is manipulatie’. Ik voeg eraan toe: ‘Kunst is indoctrinatie’. Als je geen goede galerij hebt, kom je niet aan de bak. Galerijen zorgen er in de goede zin voor dat kunst gemanipuleerd wordt en dat je in de kijker loopt. Na veel waters te hebben doorzwommen, zie ik er steeds meer het belang van in.

 

Brugge

 

Ik woon in het groen, aan de rand van de stad. In de binnenstad kom ik minder vaak, maar ik kan er wel eindeloos van genieten. De toeristen die er rondlopen, de bedrijvigheid: dat is fantastisch om te zien. Daarnaast heb ik veel plekjes ontdekt door te tekenen. Mijn grootouders woonden in de Kleine Heilige-Geeststraat en daarachter ligt een brandstraatje. Het steegje was destijds overwoekerd door onkruid dat de tegels en bakstenen wegduwde. Ik koester die plek al jaren.