Cultuurcentrum Brugge

Kurt Van Eeghem
schrijver / presentator
°1952 

Instagram
@kurtvaneeghem

prijzen
- HA! van HUMO voor 'Hitring', 1980
- Staatsprijs voor Culturele Verdiensten, Litouwen, 2023


Wie met kunst bezig is, gaat nooit met pensioen

Tegenwoordig ben ik voltijds schrijver. Ik heb het in mijn leven veel te weinig gedaan, maar die flow heb je niet zelf in de hand. Na mijn studies aan Studio Herman Teirlinck belandde ik eerst in Amsterdam en later bij de openbare omroep in Brussel. Ik heb er zo’n 40 jaar gewerkt en koesterde al die jaren een oprechte liefde voor het theater.

Ik stond en sta doodgraag op podia, om te vertellen. Ik vind het fijn dat mensen luisteren. Schrijven zoals ik dat nu doe, geeft precies dezelfde sensatie. Het grootste plezier is dat je erin verdwijnt. Je gaat jezelf tijdens de research en het schrijfproces vereenzelvigen met een onderwerp, een figuur. Ik kan op het einde van de dag naar buiten kijken en vaststellen dat het tijd is voor het avondeten, zonder dat ik er erg in had. Ik vergeet al schrijvend wat in de wereld gebeurt.

De fascinatie voor taal en kunsten is er altijd geweest. Ik liep school bij de Frères in Brugge, later belandde ik op de academie, en ik gaf thuis voorzichtig te kennen wat ik ambieerde. Het podium, dat zou het worden. Ik deed het ingangsexamen aan de Studio en zo is het verhaal begonnen. Ik ben nu 71,  maar wie met kunst bezig is, gaat eigenlijk nooit met pensioen. Ik heb de voorbije jaren nooit het gevoel gehad dat ik ergens mee ben gestopt.

Brugge

Brugge is de plek die ik niet uit mijn kop kan wissen. Ik heb de mooiste herinneringen aan de ontdekking van het Adornesdomein en de Jeruzalemkerk. Je kan je ontheemd voelen in eigen stad en precies daar gebeurt het. Dat is uniek en het gebeurt op veel plaatsen in Brugge. Je kan bij wijze van spreken op restaurant gaan, het toilet beneden bezoeken en vaststellen dat je in een kelder met gotische zuilen staat. Dat is wonderbaarlijk.