Cultuurcentrum Brugge

Alice Vanderschoot

beeldend kunstenaar

°1989

 

Instagram
@alicevanderschoot

 

website
www.alicevanderschoot.be

 

prijzen
- Laureaat Sant 2020
- Huiskunstenaar cultuurcentrum Brugge seizoen 2022-2023

 

Uitgeleend werk

Newfound Perspectives - 2023 - acrylhars, spuitverf

 

Ik combineer oude symboliek en populaire beeldcultuur

 

Als kind tekende ik graag. In de tuin timmerde ik hout en andere objecten aaneen en daarna schilderde ik die, zonder enig doel. Later besefte ik keer op keer dat daar mijn fascinatie ligt: de alledaagsheid naar mijn hand zetten en composities bouwen.

 

Ik loop altijd met een schetsboekje rond en mijn smartphone is een tweede notitieboek geworden. Hij staat vol foto’s van dingen uit het straatbeeld, aantekeningen en

screenshots van onlineberichten. Er zit vaak humor in, en het is voor mij een eerste aanzet om dingen in een beeld te vertalen. Zo combineer ik oude, verloren symboliek en hedendaagse populaire beeldcultuur. Die twee zaken overlappen vaak. 

 

Een nieuw werk creëren is het leukste, het spannendste. Ik houd van een proces waarin ik van het onbestaande vertrek en al zoekende dingen creëer. Voor beeldhouwwerk komt er techniek bij kijken en moet ik een aantal stappen vooruit denken. Maar wanneer de klei op de armatuur gaat, vergeet ik de tijd. 

 

Elke aanzet voor een nieuw werk is het moment waarop alles samenkomt, waarop alles wat er te zeggen valt, gezegd wordt en niets nog overtroffen moet worden. Daarna slaat de verveling weer toe en wil ik aan het volgende beginnen.

 

Brugge

 

In 2023 kreeg ik mijn eerste solotentoonstelling in de Poortersloge aan het Jan Van Eyckplein. Een paar maanden daarvoor mocht ik op dezelfde plaats een groepsexpo cureren. Die tentoonstellingsruimte is een dankbare locatie met een erg boeiende geschiedenis. Ik hoop dat zulke plaatsen in de toekomst beschikbaar blijven in Brugge om hedendaagse kunst te laten zien aan het publiek. Daarnaast hoop ik ooit mijn werk in een van de Brugse Musea te mogen tonen. Een conversatie tussen mijn stukken en die van de Oude Meesters… dat lijkt me geweldig.