Cultuurcentrum Brugge

Somi, of de redding van de wanhoop

Tijs Synaeve, conciërge in de Koninklijke Stadsschouwburg, laat op regelmatige basis zijn licht schijnen op wat hij meemaakt in onze zalen.


Somi, of de redding van de wanhoop

(Stadsschouwburg Brugge, 20/03/2024)

Bij de ochtendkoffie las ik in de krant over het drama in de gevangenis van Antwerpen. Het was de eerste dag van de astronomische lente, maar ik voelde een asgrijze somberheid neerdalen. Ik sleepte die lankmoedigheid mee naar het werk, als een te strak aangegespte rugzak. 

 

Magie

Tijdens een tour langs de rangen, hoorde ik de soundcheck van de Grammy-genomineerde Amerikaanse zangeres Somi Kakoma. Het is één van de grootste voorrechten van deze job: voelen wanneer er magie in de lucht hangt. 

 

Redder

Ik wilde de straten rond de Stadsschouwburg intrekken, met een grote body-pancarte: “Kom vanavond naar ons! Er kunnen wonderen gebeuren.” Maar ik onderdrukte -op het nippertje- mijn redderssyndroom. 

 

Eerst Toronto, dan Brugge

Wat ik die avond zag, overtrof mijn verwachtingen. Somi, bezig met een concertreeks die haar al naar Parijs, Zürich en Toronto bracht, pakte moeiteloos de zaal in. De warme, gouden jazz-stem van de New Yorkse met Oegandees-Rwandese roots, is geheel uniek. Tegelijkertijd refereert ze aan absolute grootheden als Nina Simone, Billie Holiday, Sade Adu en de wat vergeten Des’ree. 

 

Allahu wat? 

Er zat een boodschap in haar muzikale geschenkdoosje. Militante songs over zelfrespect, burgerschap en vrouwenrechten. Over fier zijn op je roots (maar ook het nieuwe omhelzen). Somi’s songs waren weerbaar en strijdbaar. En moedig. Met ‘Holy Room’ gaf ze de vermeende terroristen kreet ‘Allahu Akbar’ terug aan de mensheid: “Your love feels like a holy room/Then let the angels sing until my turn.” 

 

'Ik Vraag het Aan' met Somi

Wie het zag, zal het beamen: wat een band die SOMI vergezelde. Die pianist! Die drummer! Wereldklasse, zonder meer. Het hoogtepunt was de vertraagde jazz-cover van de Zuid-Afrikaanse hymne ‘Pata Pata’ van Miriam Makeba. Dit hoorde thuis in de zeldzame rij ‘Covers, beter dan het origineel’. 

 

Ongewist

Je kan iets niet ont-lezen, net zoals je gruwelijke beelden of een horrorfilm niet kan ont-zien. Maar Somi bracht een laagje op de wonde van de wanhoop. Daar is maar één woord voor: naastenliefde. 

Somi

wo 20 mrt '24 20:00 - 21:30