Cultuurcentrum Brugge

Accordeonfestival Airbag op het Register van inspirerende voorbeelden

Het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid voegt zes nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat register bundelt goede voorbeelden die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed. Het Brugse Airbagfestival, een festival rond het accordeon van Cultuurcentrum Brugge, behoort tot een van de zes nieuwe inspirerende voorbeelden.

 

Immaterieel erfgoed en ‘borgen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat immaterieel erfgoed niet tastbaar is, zijn bewuste acties nodig om het levend te houden. Dat noemen we borgen. Hoe we immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar. Op het Register van inspirerende voorbeelden worden succesvolle acties, projecten en programma’s gebundeld, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat erfgoedgemeenschappen inspiratie halen uit die dynamische lijst.

 

Hoe komt een praktijk op het register?

Voor het register kun je geen aanvraag indienen, maar word je genomineerd door derden. Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het register te plaatsen, lanceert het Departement Cultuur, Jeugd en Media elk najaar een oproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. 

 

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in zijn keuze van inspirerende voorbeelden.

 

Nieuw op het register

Na advies van de expertencommissie worden de volgende praktijken geselecteerd: 

* 'Beste Campinisten!' Kempische commons op zijn mooist.
* Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag in Brugge
* Jong geleerd is oud gedaan: een pelotonnetje van kleutertjes in de Bloemenstoet
* Het 2de Spoor van FeliX Art & Eco
* Buumplanters – La Fidélité Future
* Molennetwerk KempenBroek vzw
 

“Dat deze erkenning goed nieuws is, is een understatement van jewelste en een bevestiging van het jarenlange werk van coördinator Peter Roose en het voltallige team van Cultuurcentrum Brugge. Met Airbag zetten we het vergeten instrument accordeon opnieuw op de kaart en dat lokte elke editie ook zeer veel volk. En al hebben we de laatste editie van Airbag achter de rug, we nemen de goede praktijkvoorbeelden, zoals de sterke gemeenschapsvorming en blijvende aandacht voor het accordeon en de traditie hierrond, mee in toekomstige festivals en projecten”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

 

Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag in Brugge

Cultuurcentrum Brugge besliste 20 jaar geleden om de accordeontraditie aan te zwengelen en daarbij erfgoed en hedendaagse muziekcultuur te combineren in een breed muzikaal project. Naar aanleiding van het succes van de eerste editie van Airbag Festival, besloot het Brugse stadsbestuur om opnieuw een accordeonopleiding aan te bieden aan het stedelijk Conservatorium. Ondertussen is het een vaste traditie dat de leerlingen van de accordeonklas een proloog van het eigenlijke festival verzorgen.

 

Van in het begin koos de festivalorganisator ervoor om een breed programma samen te stellen in samenwerking met diverse culturele partners. Al bij de eerste editie besteedde Airbag Festival een bijzondere aandacht aan het erfgoed, onder andere via verschillende publicaties over het Brugse accordeonverleden, tentoonstellingen, en een vaste samenwerking met het Volkskundemuseum.

 

Met een breed programma wil de organisatie een zo groot mogelijke participatie tot stand brengen bij verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, schoolgaande jeugd, senioren, actieve muziekliefhebbers, zowel amateurs als professionele artiesten en toevallige passanten of toeristen. Daardoor, en door de laagdrempeligheid, geeft het festival zowat elke Bruggeling de indruk mede-eigenaar te zijn van het initiatief.

Op 20 jaar tijd is er dankzij Airbag Festival een hechte erfgoedgemeenschap ontstaan die een liefde voor de accordeonmuziek en het accordeon deelt. Het festival brengt die gemeenschap telkens opnieuw samen.

 

Ontstaan Airbag 

“Vanuit de traditie van de families Danneels en Fiers bouwde het team van Cultuurcentrum Brugge een veelzijdig project op rond het populaire instrument het accordeon. Dankzij de steun van Stad Brugge en enkele bezielers van het eerste uur, onder wie voormalig directeur Sonia Debal en ere-schepen Yves Roose, kreeg Airbag de voorbije decennia de nodige zuurstof om tot een breed gedragen festival uit te groeien. Daardoor vonden zowel de traditie als de actualiteit van het instrument hun weg naar een breed publiek, kregen uitvoeringen van amateurs en plaatselijk talent hun plaats naast professionele en experimentele exploten”, zegt Peter Roose, coördinator sinds de eerste editie van Airbagfestival. 

 

“Waarbij Airbag naast de muziek ook op de brede beleving, participatie en op het puur amusement mikt, voor jong tot oud, voor de fanatieke muziekfanaat tot de toevallige passant. Met als hoopgevende blijvende meerwaarde de oprichting van de accordeonklas aan het stedelijk Conservatorium, waar een nieuwe generatie talentrijke leraars en leerlingen de rijke traditie waarop Brugge fier mag zijn, actief en enthousiast verderzet”, aldus Peter Roose.