Cultuurcentrum Brugge

Kobe Sabbe  
Kunstschilder
°1976

instagram
@kobesabbe

website
www.kobesabbe.com

 

Uitgeleend werk
Mono No Aware [342] - 2021- olieverf op doek

 

De grootste beloning is het scheppen zelf

Eigenlijk ben ik een geboren schilder maar voor me dat duidelijk werd, belandde ik op enkele dwaalsporen. Ik werkte geruime tijd als burgerlijk ingenieur in Stockholm en verkaste later naar Tokio voor een project. Daar kwam de klik; het was alsof er iets ontwaakte in mijn psyche. Ik ging me fanatiek toeleggen op filosofie en besefte dat die wetenschap mijn wereld compleet op zijn kop zette. 

Na een spirituele zoektocht wilde ik absoluut beginnen creëren en verloor ik mijn hart aan schilderkunst. Mijn werk is gelinkt aan de passie voor zelfonderzoek: Wie ben ik? Wat is de aard van deze wereld? Hoe druk ik dat beeldend uit? Alles en iedereen kan me inspireren, zolang ik er onbevangen voor open sta. Zo wordt via schilderijen mijn diepere bewustzijn voelbaar voor de toeschouwer. De grootste beloning voor de kunstenaar is trouwens het scheppen zelf: het gebeurt nooit op bevel of op bestelling, wel als het moment goed zit. 

Als artiest heb ik grote bewondering voor Mark Rothko. Zijn werken zijn onvervalste meditatie-objecten. Het effect is confronterend; je staat er als het ware naakt naar te kijken. Als je geluk hebt, word je er helemaal door opgeslorpt, ben je even niet meer ‘hier’ en proef je de tijdloosheid van zijn schilderijen. Ik droom ervan dat ik mijn werk verder kan uitdiepen, en dat de dialoog met het oeuvre van andere kunstenaars leidt tot fijne samenwerkingen. 

Brugge

Het Sint-Maartensplein heb ik altijd een verborgen juweeltje gevonden. De grandeur van de Sint-Walburgakerk en de rust van het pleintje ervoor zijn evenzeer fenomenaal. Toen ik een atelier kreeg in de oude school vlakbij, kon ik mijn geluk niet op. Een luchtje scheppen doe ik steevast op de trappen van de kerk. Zitten, nietsdoen, kijken over het plein: het biedt altijd ontspanning en rust.