Cultuurcentrum Brugge
Yuri van der Hoeven

Beatrijs: Een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk

Lola Bogaert, Sara Haeck & Yinka Kuitenbrouwer
di 6 mei 25
di 6 mei '25

Beatrijs, een middeleeuwse non die het klooster verlaat voor een jeugdliefde. Een jeugdliefde die haar vervolgens verlaat wanneer het geld op is. Waarna Beatrijs als sekswerker aan de slag gaat om haar kinderen te onderhouden. Om uiteindelijk toch te beslissen terug te keren naar het klooster en haar kinderen af te staan. Ziedaar: het verhaal van Beatrijs in het (heel) kort.

Na de succesvolle voorstelling Drie Griekse verhalen door drie vrouwen in (min of meer) drie kwartier richten theatermakers Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer hun pijlen nu op de Middeleeuwen. De Middeleeuwen worden vaak clichématig beschreven als ‘de donkere eeuwen’ waarin (mannelijk) geweld domineert en vrouwen geen rol spelen. Maar wanneer je naar de realiteit kijkt, blijken vrouwen veel geëmancipeerder dan wij doorgaans denken. En Beatrijs is het ideale personage om af te rekenen met deze eenzijdige blik op de geschiedenis. Een vrouw die zowel non, moeder als sekswerker is. Een ondernemende vrouw die haar eigen keuzes maakt.

In Beatrijs: Een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk gaan Lola, Sara en Yinka op zoek naar een meer gelaagde versie van Beatrijs en haar tijd. Ze proberen te begrijpen waarom Beatrijs de keuzes maakt die ze heeft gemaakt. Ze gaan in gesprek met experts en hercomponeren dit oude verhaal vanuit een nieuw perspectief. Dit alles gieten ze in een speelse, frisse, vaak grappige en prikkelende voorstelling.

Credits

regie en spel: Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer 
coaching: Kristien De Proost
advies: De Roovers 
scenografie: Sven Roofthooft
kostuum: Lotte Boonstra
assistentie kostuum: Mien Kuppens
beweging: Synne Elve Enoksen
techniek: Guust Sambaer 
licht: Mohamed Sultan
beeld: Yuri van der Hoeven
productie: Het Huis Hasselt
co-productie: Perpodium 
met steun van Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest en de Vlaamse Overheid
met dank aan Monty, TG STAN, De Grote Post, De Warande, Matterhorn, Mathatentatief!