Cultuurcentrum Brugge

SANT2024 / Ria Verhaeghe

Ria Verhaeghe en verschillende kunstenaars
zo 22 sep 24 - zo 3 nov 24
zo 22 sep '24
-
zo 3 nov '24
  • zo 22 sep '24
    -
    zo 3 nov '24
    Hallen Belfort - Hendrik Pickeryzaal - Markt 7

Met de tentoonstelling SANT2024 zetten we opnieuw Brugs kunstenaarstalent in de kijker.
Een professionele jury selecteert werken van een twintigtal kunstenaars die getoond worden rond een oeuvrepresentatie van centrale kunstenaar Ria Verhaeghe. 
Al dertig jaar stelt Ria een beeldenarchief samen: de Provisoria, een veelheid aan beelden die ons omringen, gevonden in afgedankte kranten en die ze classificeert en transformeert via artistieke processen. Zij is ook de juryvoorzitter die een laureaat en een aanmoedigingsprijs zal bekend maken.

SANT2024 wordt de (her)ontdekking van een vergeten oeuvre. Tegelijkertijd biedt de tentoonstelling een 'state of the union' van de hedendaagse Brugse kunst.

> openingsuren: dagelijks van van 10.00 uur tot 18.00 uur
> Bezoekers kunnen t.e.m. zondag 27 oktober stemmen op de Prijs van het Publiek.
> Centraal kunstenaar Ria Verhaeghe zal vanaf donderdag 26 september tot en met donderdag 31 oktober elke donderdag tussen 15.00 en 18.00 uur aanwezig zijn op de tentoonstelling SANT2024. Ze geeft graag wat duiding bij haar werk ‘Mama’_2024.

> De lift in de stadshallen is op dit ogenblik buiten gebruik. De tentoonstelling is daarom moeilijk toegankelijk voor bezoekers met een beperkte mobiliteit.

De laureaat van SANT2024 is Arjan Vanmennen (°1986).

Deze kunstenaar kennen we ook op Cultuurcentrum Brugge waar hij de afgelopen jaren al diverse keren werk kon tonen in onze verschillende tentoonstellingsruimtes.

De laureaat is een oud-leerling van onze stedelijke Academie en de rode draad doorheen zijn werk is het spel met schijn en werkelijkheid.

Hij krijgt 2.500 euro en wordt in 2026 huiskunstenaar bij Cultuurcentrum Brugge.

 

Dit jaar gaat de aanmoedigingsprijs naar een kunstenaar die al eerder te bekijken was op tentoonstellingen van Cultuurcentrum Brugge.

Hij is nog jong maar heeft al een erg herkenbare tekenstijl die ontroert en ook doet nadenken.

De winnaar van de aanmoedigingsprijs probeert de dagelijkse indrukken uit zijn omgeving te ordenen.

Door ze te structureren in tekenreeksen streeft hij een vorm van rust maar tevens handvaten om een eigen denkbeeldige wereld te creëren.

In die wereld vormen de titels een belangrijk onderdeel van de kunstwerken.

De aanmoedigingsprijs van SANT2022 ter waarde van 1.000 euro gaat naar Gilles Dedecker (°1993).


Bekijk hier de reportage op Focus WTV: