Cultuurcentrum Brugge
Boumediene Belbachir

Yellowcake, Little Boy

Het nieuwstedelijk
do 27 mrt 25 20:00 - 22:00
do 27 mrt '25
20:00 - 22:00
  • do 27 mrt '25
    20:00 - 22:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Met "Yellowcake, Little Boy" verdiept Het nieuwstedelijk zich in de Belgische betrokkenheid bij de ontwikkeling van de atoombom tijdens WO II.

Op 6 augustus 1945 valt de atoombom met spotnaam Little Boy op Hiroshima. Alleen de industrieel Edgar Sengier weet op dat moment wat de rol van België daarin is. Vijf jaar eerder, bij het uitbreken van de oorlog, liet hij 1250 ton yellowcake uit Congo naar de Verenigde Staten verschepen. De Amerikanen betaalden België miljarden dollars voor het Congolese uraniumerts. De rest is geschiedenis.

Stijn Devillé buigt zich over het verhaal van de Belgische betrokkenheid bij de atoombom op Hiroshima. Hij schetst hoe mensen, die over de hele wereld verspreid zijn, een kettingreactie kunnen uitlokken die de geschiedenis voorgoed transformeert.

> gratis inleiding door Stijn Devillé om 19.15 uur in de foyer

Over Het nieuwstedelijk 
Het nieuwstedelijk een artist-run theaterhuis dat inzet op verbinding, samenwerking en ondernemerschap. Tekst, theater, muziek, audio en debat vormen de kern van het artistieke werk van Het nieuwstedelijk. Dit geven ze vorm in nieuwe creaties rond hedendaagse en maatschappelijke thema’s, community based projecten, de evenwaardige combi van gesproken tekst en live muziek, de duurzame opbouw van eigen repertoire, en het ondersteunen van jong talent. Het nieuwstedelijk speelt in theaters en op locatie, reist door heel Vlaanderen en denkt en werkt internationaal.

Credits

tekst en regie: Stijn Devillé 
co-regie: Christophe Aussems 
spel: Tom Van Bauwel, Sara Vertongen, Prince K. Appiah e.a.
livemuziek en compositie: Geert Waegeman en Gerrit Valckenaers 
dramaturgie en research: Els Theunis