Cultuurcentrum Brugge

Creatievelingen zijn het meest aantrekkelijk 
voor het andere geslacht

 

Raymond van het Groenewoud

zanger & liedjesschrijver

°1950

 

Instagram
@raymondvhg

 

website

www.raymondvanhetgroenewoud.com 

 

prijzen
- 'Chachacha' opgenomen in de Eregalerij van het populaire lied (Radio 2), 2002
- Zamu Award voor volledige carrière, 2004
- Gouden erepenning van het Vlaams Parlement voor het genre 'kleinkunst', 2007
- opgenomen in de Radio 2-eregalerij, 2010
- Lifetime Achievement Award van de Music Industry Awards (MIA's), 2017
- De Muze, carrièreprijs van auteursrechtenvereniging Sabam, 2022

 

In 1971 - ruim vijftig jaar geleden - had ik het gevoel dat een bepaald soort liedjes in het Nederlands niet bestond. Sindsdien heb ik de smaak te pakken en maak ik ze zelf. Daarbij koester ik vooral het idee van ‘het gezegd te krijgen’. De muziek van binnen voelen opkomen, is iedere keer ontzettend opwindend. 

 

Ik schrijf liedjes over alles wat je tegenkomt in het leven. Het is de meest dankbare inspiratiebron voor teksten. Inspiratie komt ook uit de muziek waar ik tot dan toe en tot nu toe van hield. Of zelfs uit muziek waar ik niet van houd. Noem mijn oeuvre gerust een muzikaal dagboek of muzikale therapie. Ik bezing graag de aantrekkingskracht van de vrouw en de pijn van het zijn, op een herkenbare manier. 

 

Brugge

 

Ik koester één plek: mijn eigen appartement.

 
 

Jasper van het Groenewoud

fotograaf / videomaker / muzikant

°1984

 

Instagram

@jaspervanhetgroenewoud

 

Uitgeleend werk

Where did everybody go? - 2020 - fotoprint

 

Volgens mij zijn muzikanten en andere creatievelingen het meest aantrekkelijk bij het andere geslacht. Vandaar dat ik dit doe. Ik laat me voor fotografie en videowerk telkens door het licht inspireren. Bij muziek hangt het af van de mood van de dag, of de muzikanten met wie ik samen speel. 

 

Mijn stijl is gesatureerd en moody, maar het licht is altijd aanwezig. Ook de schaduw geef ik ruimschoots plek, omdat het een niet zonder het ander kan. Soms denk ik heel bewust na over invalshoeken, het materiaal of de lenzen die ik gebruik. Maar ik kan net zo goed de deur uitgaan zonder voorbedachte rade en vastleggen wat er zich afspeelt in de wereld. Zoeken, vinden en iets afgewerkts de wereld in kunnen sturen: daar geniet ik van.

 

Brugge

 

Geef mij maar het Astridpark. Daar ligt Villa Bota, de plek die voor mij al heel inspirerend is geweest. Heel wat jonge mensen voelen zich er zo’n beetje ‘thuis weg van huis’.

 
 

Leander van het Groenewoud

kok / liedjesschrijver

°1986

 

Instagram

@befkapoen

 

Ik heb altijd interesse gehad in eten klaarmaken en lang tafelen. Er is niets gezelligers dan lekker eten en drinken. Tegelijk is het voor mij onmogelijk de drang te onderdrukken om liedjes te schrijven. Muziek is de beste vorm van therapie en zelfexpressie. Het is de perfecte uitlaatklep, ik raad ze iedereen aan.

 

Mijn muzikaal oeuvre is eclectisch, absurd, onnozel. Noem het gerust de totale beschouwing van het leven en het universum zoals we het zelf ervaren. Dat er uit niets iets groeit, vind ik uitermate intrigerend en het is bijna toepasbaar op alles wat ik doe. Ook door te koken kan ik troost, tederheid en hartverwarmende vibraties doorgeven. Totale ontspanning en genot motiveert mensen om zich niet te veel zorgen te maken in dit leven. 

 

Brugge

 

Ik woon in Gent en ik werk meestal in mijn eigen appartement. Da’s mijn favoriete stek.