Cultuurcentrum Brugge

Aan tafel!

Tijs Synaeve, conciërge in de Koninklijke Stadsschouwburg, laat op regelmatige basis zijn licht schijnen op wat hij meemaakt in onze zalen.

Aan tafel!
De hele week al repeteren 12 jonge acteurs onvermoeibaar op het podium van de Stadsschouwburg. De 12 spelen morgen én zaterdag de hoofdrol in ‘Aan Tafel!’ van regisseurs Julie Delrue (‘juf Els’ uit Chantal) en Tomas Pevenage.


Moedig

‘Aan Tafel!’ is de Brugse jongerentheaterproductie van dit cultuurseizoen. De generale repetitie die ik daarnet bijwoonde, belooft alvast meerlagig humoristisch theater. Geen onderbroekenlol, maar schampere verwijzingen naar de geschiedenis, het christendom en de Vlaamse generatiekloof. Lachen met Anne Frank? Dat doe je meestal niet ongestraft. Het vergt moed, maar vooral scherpzinnige fijngevoeligheid om er toch mee weg te komen.


Vervellen
Het was ontwapenend om te zien hoe de schuchtere jongeren begin deze week de backstage van de Stadsschouwburg betraden. Stilletjes en met grote ogen beklommen ze de trappen naar het podium. In de dagen daarna zag ik hen, de ene al wat sneller dan de andere, vervellen. Zonder het zelf te weten, ontwikkelden ze maniërsmen -die moeilijk te omschrijven zijn- en die je herkent bij de ‘echte’ artiesten die ik hier zo vaak zie. Ze worden iets wat ze eindelijk durven te zijn: zichzelf.


Perfect gecast
Delrue en Pevenage zijn niet over één nacht ijs gegaan om de rollen in ‘Aan tafel!’ te casten: elke acteur komt helemaal tot zijn (v/m/x) recht. Natuurlijk zijn er een paar uitschieters, maar het geheel is evenwichtig, grappig én intelligent. Jongeren scrollen gemiddeld 80 minuten per dag op hun scherm. Doe hen een plezier en koop tickets om -samen met hen- 45 minuten van die tijd af te doen.

Jongerenproductie: Aan tafel!

Julie Delrue, Tomas Pevenage en 12 Brugse jongeren

vr 12 apr '24 - za 13 apr '24