Cultuurcentrum Brugge

Frieke Janssens 

fotograaf

°1982

 

Instagram
@friekejanssens_photography

website
www.frieke.com

 

prijzen
- 1e prijs AAP Magazine 29 Women voor 'Dianas', 2023
- goud voor 'The sweetest taboo' (boek), Henry Van De Velde awards, 2019

verhuur werken 
www.frieke.com/hireandadmire

‘Dianas' - prijslijst voor verkoop
https://bit.ly/47wg8PV

 

uitgeleend werk: 

Bird of Prey, uit de DiANAS-series - 2015

Fine-art print on Hahnemühle PhotoRag Baryta

 

Ik ben geïnspireerd door mythische verhalen

 

Ik begon met fotografie toen ik een jaar of vijftien was. Ik raakte gefascineerd door alles wat je ermee kan doen. Vooral beweging vond ik interessant. Toen ik na het middelbaar naar Sint-Lukas in Brussel trok, kon ik de weg naar mijn huidige werk verder effenen. Tijdens mijn studies was ik gebeten door het werk van August Sander. Hij heeft tussen de twee wereldoorlogen alle lagen van de Duitse bevolking geportretteerd. Van de manier waarop hij mensen portretteert, heb ik veel opgestoken. 

 

Ook schilderkunst vind ik bijzonder fascinerend. Mensen zeggen wel vaker dat ze het gevoel hebben dat ze naar een schilderij kijken als ze mijn werk zien. Het heeft deels te maken met het licht dat ik gebruik: ik ensceneer dingen, gebruik clair-obscur, en ben geïnspireerd door oude en mythische verhalen die dezelfde sfeer uitademen. Die zaken komen in mijn werken allemaal samen in een hedendaagse context. Photoshop is een manier om beelden te vertalen zoals ze in mijn hoofd zitten. 

 

Uiteraard heb ik graag dat het publiek mijn werk mooi vindt, of dat ze het in hun woonkamer hangen. Maar ik wil de wereld vooral een spiegel voorhouden. Roken, alcohol, lichamelijkheid: ik kaart het op mijn manier aan. Voor ‘Lightness’, een project uit 2022, poseerde een aantal modellen naakt voor de lens. Wat me trof, is dat veel van die plus-size modellen minder schroom hadden dan modellen die wij ‘perfect’ noemen. Sommigen kregen bagger over zich heen, maar ze voelden zich gewoon comfortabel in hun lijf, ongeacht de maten en gewichten. 

 

Brugge

 

Tegenwoordig woon ik in Mechelen, maar ik besef keer op keer hoe mooi dat kleine Brugge is. Ik ben er geboren en getogen. De Rozenhoedkaai blijf ik wonderlijk vinden, zeker ‘s nachts. Als je dat decor ziet, begrijp je waarom mensen vanuit de hele wereld naar hier reizen om het te ontdekken. Alles in de stad is kortbij en gemoedelijk, en het voordeel is dat je grotendeels aan de files ontsnapt. Dat steeds meer artistiek talent in Brugge ‘blijft hangen’, vind ik bijzonder positief.