D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

FESTIVALS

« overzicht festivalsnull


06/05/2018 - 03/06/2018

AIRBAG

Ons tweejaarlijkse festival rond het accordeon is ondertussen een feestelijke vaste afspraak. Nieuw dit jaar is dat we ons laten bijstaan door een gastcurator. Voor deze eerste keer is dat Vlaams accordeonvirtuoos Gwen Cresens. De spiegeltent Magic Mirrors aan de Kruisvest wordt tijdens de tweede week opnieuw het stomende festivalcentrum.
ZO 06 MEI

Stedelijk Conservatorium Brugge »

Leerlingenconcert accordeonklas

Stadsschouwburg
Het is stilaan een vaste traditie dat elke editie van Airbag een prélude kent. De 53 leerlingen van de accordeonklas van het stedelijk conservatorium krijgen de eer om ook deze achtste editie letterlijk in gang te trekken. »
VR 18 MEI

Wim Berteloot en Ludo Mariën »

Duplexconcert

Markt
Aan de vooravond van deze achtste editie laten we het accordeon ‘in full force’ over de stad klinken. Met dit doel beklimt accordeonist Ludo Mariën de 365 trappen van de halletoren om samen met stadsbeiaardier Wim Berteloot het accordeon te laten versmelten met de vertrouwde beiaardklanken. »
ZA 19 MEI

Iva Nova + Karl Hlamkin & OgneOpasnOrkestr »

Airbag openingsavond

Burg
Het moest er ooit van komen. De Angelsaksische dominantie van de muziekindustrie heeft lang genoeg geduurd. Nu zijn de Russen aan de beurt. Tenminste als het van de energieke meidengroep Iva Nova of de dampende orkestmeester Karl Hlamkin afhangt. »
ZA 19 MEI

Airpassage »

accordeons in de stad

Diverse locaties
Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. Op zaterdag en zondag palmen we zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten. »
ZO 20 MEI

Bram Van Weverberg, Stan Maris, Kajetan Kubala, Louis De Backere »

Jonge Wolven

Foyer Stadsschouwburg
Gwen Cresens stelde weinig eisen als gastcurator, behalve die ene dan. Deze editie moest een speciale focus richten op jong talent. Om zijn intentie kracht bij te zetten, schoof hij ons een aperitiefconcert voor, waarin hij het podium reserveerde voor een nieuwe generatie beloftevolle accordeonisten. »
ZO 20 MEI

Airpassage »

accordeons in de stad

Diverse locaties
Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. Op zaterdag en zondag palmen we zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten. »
ZO 20 MEI

Orquesta Tipica Belgica »

tango

Burg
Op een accordeonfestival dat zichzelf respecteert mag ook de bandoneon niet ontbreken. En, wie bandoneon zegt, neemt ook meteen tango in de mond. Het idee voor de Orquesta Tipica Belgica, bestaande uit vier bandoneons, een piano, contrabas en een strijkerssectie van minstens vier violen, ontstond tijdens een ontmoeting tussen curator Gwen Cresens en contrabassist Kay Sleking. »
DI 22 MEI

Maurizio Geri Swingtet + Jan De Smet »

monumentenzorg + Swing Manouche all'italiana

Stadsschouwburg
Speciaal voor Airbag brengt Jan De Smet een eerbetoon aan o.a. Wannes Van de Velde, Derroll Adams, Drs.P , Georges Brassens, … maar ook nog levende artiesten zoals Richard Thompson en Joop (Jaap) Visser (Fisher) passen wonderwel in dit programma. Het vervolg van de avond is van een al even monumentaal gehalte en zal zowel de liefhebbers van de swingstijl van Django Reinhardt, als de fanaten van de Italiaanse mellow jazz in de lijn van Paolo Conte, weten te boeien. »
WO 23 MEI

Aranis »

Smells like Aranis

De Snuffel
Dit klassiek geschoolde ensemble geldt al bijna vijftien jaar als één van de actiefste voortrekkers van de nieuwe Belgische muziek. Doorgaans specialiseert Aranis zich in vertolkingen van eigentijds klassieke muziek en de uitvoering van nieuw werk van Belgische componisten. Met dit programma gooien ze het roer echter stevig om. »
DO 24 MEI

Gwen Cresens Quartet + Brussels Chamber Orchestra o.l.v. Michel Bisceglia »

Curator Night

Stadsschouwburg
2018 is nu al een feestjaar voor Gwen Cresens. Zijn eerste solo-cd samen met het Brussels Philharmonic werd zeer goed onthaald in binnen- en buitenland. Hij richtte een nieuw kwartet op met drie fantastische jazzmuzikanten en dit komt hem zeer goed uit als toevallige gastcurator van zijn geliefde Airbagfestival. »
VR 25 MEI

L'Orchestre Dalidadaïste »

Viva Dalida!

Stadsschouwburg
Als acterende Miss Egypte vertrok zij op een mooie kerstavond naar Parijs. Zij bracht naast een intrigerende culturele cocktail ook de disco naar Frankrijk (samen met CloClo) en groeide uit tot het icoon van de glitterige kunst/kitschgeneratie van de jaren 70. Naast onsterfelijke hits, zoals Ciao Ciao Bambino, Je suis Malade , tekende Dalida ook voor een onnavolgbare versie van de oerklassieker J’attendrai. »
VR 25 MEI

Jozef Sercu en Koor X »

volksmuziek

Café Vlissinghe
Vrijdagavond, het weekend lonkt. Wat is er beter om 'in the mood' te komen dan een uurtje ongedwongen zingen? Met fijne mensen, in een typisch Brugs café. Jozef Sercu hitst de boel op met zijn warmbloedige accordeon en een pak volksliedjes die iedereen kent. Samen met Koor X zingen we meerstemmig en uit volle borst. Een perfecte opwarmer voor Viva Dalida … »
ZA 26 MEI

Panienki »

Slavische muziek

Kringwinkel 't Rad
Deze meidengroep is momenteel de actuele sensatie van de levendige muziekscene in de Noord-Franse metropool Rijsel. Vijf vrolijke dames met heel uiteenlopende achtergronden richten hun muzikale pijlen op een breed en regionaal erg verspreid repertoire met Centraal-Europese, Latijnse en Franse inslag. »
ZA 26 MEI

Toeac »

Fairy Tales

Biekorf Theaterzaal
Het seizoen loopt stilaan ten einde, maar we presenten nog graag deze familievoorstelling in het kader van het thema spel. »
ZA 26 MEI

Philippe Thuriot, Rony Verbiest, Ivan Smeulders, Mike Smeulders, Toeac, Anne Niepold, Gwen Cresens »

Duo Night

Stadsschouwburg
De voorbije decennia ontwikkelden verschillende professionele accordeonisten een bijzondere samenwerking als duo. Dit zowel in België als in Nederland. Met deze weelde aan topaccordeonisten op hetzelfde podium is het bovendien niet uitgesloten dat er die avond nog iets moois of onverwacht ontstaat. »
ZO 27 MEI

Wör »

Back to the 1780's

Concertgebouw
Deze groep omschrijven als een Vlaamse folkband is misschien wel wat kort door de bocht. Wör legt zich immers toe op wereldmuziek op basis van Vlaamse achttiende-eeuwse melodieën en giet die in hedendaagse arrangementen. »
ZO 27 MEI

Wim Claeys en zijn schuune bende + Variomatic »

Bol Musette

Volkskundemuseum
Airbag laat in de tuin van het Volkskundemuseum het volkse caféleven van weleer herleven. Zowaar met een krulbolling Brugse stijl, voorzien van muzikale begeleiding. Terwijl de ‘opzetters’ en de ‘stekkers’ hun fijne motoriek met elkaar meten, zorgen Wim Claeys en zijn Schuune Bende, samen met de groep Variomatic voor de gestroomlijnde krulling van de bollen. »
ZO 27 MEI

Adriano Cominotto & Pieter-Jan De Smet »

Winterreise

Volkskundemuseum
Het blijft een bizarre afwijking van sommige rockmuzikanten om niet te kunnen ontkomen aan de verleidelijke lokroep van de klassieke muziek. Het overkomt blijkbaar ook accordeonist Ad Cominotto en zanger/muzikant Pieter-Jan De Smet. Zij delen geregeld het podium en ontdekten daar bij toeval hun gezamenlijke liefde en bewondering voor de liederen van Schubert. »
MA 28 MEI

Osama Abdulrasol Quintet »

Jedid

Biekorf Theaterzaal
Met zijn magische spel op de ‘qanun’ vormt Osama Abdulrasol al enkele decennia een exotische verrijking voor de Belgische en internationale muziekscène. Hij werkte samen met o.a. Goran Bregovic, Roby Lakatos, Tom Robinson, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, het Vlaams Radio Orkest en zelfs Les Ballets C de la B. »
DI 29 MEI

Astrid en Sofie »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Astrid en Sofie nodigen je uit voor een gezellige meezingmiddag. Zij begeleiden de zangstonde met een bijzondere combinatie van accordeon en trompet. Het repertoire bestaat uit een brede waaier aan internationale amusementsmuziek. »
DI 29 MEI

A Little Bra Band »

Americana

Magic Mirrors
Bereid je voor op een pittige mix van akoestische Americana, country, bluegrass, western swing en misschien ook enkele vroege sporen van rock en rockabilly. De prairie van het repertoire blijkt bijzonder uitgestrekt: zowel klassiekers van Hank Williams, Bill Monroe of Ralph Stanley passeren de revue. »
WO 30 MEI

Les Couteaux Twist »

Twist à la Française

Magic Mirrors
Enkele vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Franse rock creëerden een gelegenheidsformatie die de gloriedagen van de Franse twist opnieuw tot leven brengen. Tijdens Airbag ontketenen zij voor het eerst hun twistende duivels op een Belgisch podium. Een dansavond op het scherp van een knipmes met het kwaliteitslabel Laguiole. »
WO 30 MEI

Jo Arend Combo »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Volledig in de geest van de Franse dag, brengt het Jo Arend Combo een bijzondere ode aan Edith Piaf, samen met zangeres Vera Dobbelaere. »
DO 31 MEI

Trobalkanska + Anavantou »

Catalaanse rumba en Braziliaanse forro

Magic Mirrors
Het muzikale collectief Anavantou vormt een explosieve kruisbestuiving van Braziliaanse en Belgische muzikanten met een voorliefde voor de feestelijke Braziliaanse forro-traditie. Een muziekstijl die vooral in het Noordoosten van Brazilië erg populair blijft en de motor vormt voor een levendige folklore tijdens volksbals en dansfeesten. »
DO 31 MEI

Roberto’s Live Band »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Roberto’s Live Band zet de traditie verder van de oude Brugse balorkesten uit de tijd van Roger Danneels. Robert De Ketelaere, zelf oud-leerling van Roger Danneels, kan terugblikken op een lange carrière als muzikant bij o.a. De Metro Show Band, Benny Scott en The Big Ben. »
VR 01 JUN

Bruno Raemy Quartet »

Magic Mirrors Matinee

Magic Mirrors
Deze accordeonist is afkomstig uit Schwarzsee en beoefent een muziekstijl die vooral populair is in Zwitserland, Oostenrijk en Tirol. Bovendien is er in dit kwartet een gastrol weggelegd voor Bruggeling Kris Jonckheere, eveneens een oud-leerling van Roger Danneels. »
VR 01 JUN

Amariszi + La Panika »

balkanmuziek

Magic Mirrors
De Nederlandse band Amariszi ontwikkelde een unieke Balkansignatuur waarin ook pop, reggae en swing harmonieus versmelten. Wat volgt, is een blij weerzien met één van de groepen uit de vroegste edities van Airbag. »
ZA 02 JUN

Rumbaristas + Lalala Napoli »

rumba en tarantella

Magic Mirrors
Rumbaristas legt zich toe op alternatieve wereldmuziek in een mix van Catalaanse rumba, Siciliaanse tarantella, met stevige snuiven ska, reggae en cumbia, overgoten met een kruidige Balkansaus. Lalala Napoli richt de accordeonknoppen op een ongeremde koers naar een stomend en hartverwarmend 'bal napolitain'. »
ZA 02 JUN

Boom'n Van De weireld »

Magic Mirrors Aperitief

Magic Mirrors
Wereldmuziek uit West-Vlaanderen? Het kan! De groepsleden van Boom’n Van De Weireld vonden elkaar in de voedzame polderbodem van de Westhoek. Zij zingen in het Frans-Vlaams, het West-Vlaams, het West-Frans, het Neder-Vlaams, het Vlaams Frans, eventueel ook in het Nederlands en op eenvoudig verzoek zelfs in het Nederwestfransvlaams. »
ZO 03 JUN

Alles Loopt Op Rolletjes »

Kermis Op Rolletjes en Tattoo On Wheels

Magic Mirrors
Op deze familiezondag sluiten we Airbag op speelse wijze af. »
ZO 03 JUN

Les Invités »

Magic Mirrors Aperitief

Magic Mirrors
Op zondag presenteert Elke De Meester haar gloednieuwe trio Les Invités met Joachim Wannyn op gitaar en zang en Quinten De Vlaeminck op contrabas. De drie delen de liefde voor het Franse chanson en de musette en zullen je charmeren met bekende en minder bekende pareltjes. En, dansen mag! »
ZO 03 JUN

Bonjour Burlesque »

Airbag Burlesque

Magic Mirrors
De Magic Mirrors tent lijkt zowat het natuurlijke biotoop voor een ouderwetse burlesque avond in de traditie van de rondtrekkende circussen en cabaretacts. Retro amusement op de grens van comedy, dans, theater, circus en striptease met een cast van internationale performers. »
EXPO

Virtuoze Vingers »

Een beeld van de Brugse accordeontraditie

Volkskundemuseum
In deze kleine tentoonstelling belicht het Volkskundemuseum de rijke Brugse accordeontraditie: van de volkszangers die met hun trekzak cafés en markten afschuimden tot virtuoze accordeonisten, zoals Joseph Fiers en Roger Danneels die concertzalen vulden. »