Cultuurcentrum Brugge

Grammy-genomineerde Fatoumata Diawara treedt op vrijdag 27 januari 2023 op in Brugge

De Grammy-genomineerde Malinese zangeres, singer-songwriter, gitariste en actrice Fatoumata Diawara stelde op dinsdag 15 november haar nieuwe song 'Nsera’ featuring Damon Albarn voor, samen met de prachtige videoclip geregisseerd door Gregory Ohrel. Op vrijdag 27 januari 2023 zien muziekliefhebbers haar live aan het werk in de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg. 

 

Fatoumata Diawara laat Malinese tradities en universele Westerse klanken feilloos samensmelten

 

"Ik wil niet in het Engels of het Frans zingen, omdat ik mijn Afrikaanse roots wil eren. Maar ik wil ook een moderne sound, omdat die hoort bij de wereld waarin ik leef. Ik ben een traditionalist met zin voor experiment”, zo verklaart Fatoumata Diawara haar heel eigen stijl. Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt ze in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Maar net als Oumou scoort ze wereldwijd met een universele sound en boodschap. 

 

In 2011 breekt Fatoumata Diawara wereldwijd door als zangeres met haar debuutalbum Fatou, in 2018 volgt het even groot succes met Fenfo. In de zes jaar tijd die tussen de twee albums zit, vestigt ze zich in Frankrijk en werkt ze samen met verschillende muzikanten en producers. Naast Damon Albarn werkte ze ook al samen met Yemi Aladé, Roberto Fonseca, Toumani Diabaté, Disclosure, Yael Naim, Bassekou Kouyaté, ...

 

Haar recentste EP Maliba, verschenen in maart 2022, bewijst haar engagement en onvoorwaardelijke liefde voor Mali. Dit prachtige album schreef ze voor een project van Google Arts en Culture ter bescherming van de Timbuktu Manuscripten tegen militante rebellen. Vandaag kan je deze waardevolle erfgoedstukken vrij bestuderen op het internet.

 

Wie haar al aan het werk zag, weet dat Fatoumata Diawara live helemaal tot haar recht komt. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek wild maakt met haar dansmoves, maar even goed wanneer ze alleen met haar stem en gitaar een nummer inzet. Fatoumata is geboren voor het podium en krijgt keer op keer iedereen aan het dansen.

 

Voor fans van: Oumou Sangaré, Yemi Aladé, Nina Simone, Tony Allen, Toumani Diabaté, Amadou & Mariam, Ali Farka Touré, Roberto Fonseca...

 

Over 'Nsera’

Diawara schreef en produceerde 'Nsera’ samen met Damon Albarn (Gorillaz, Blur). En dat is niet toevallig. Naast het feit dat ze al samenwerkten in Africa Express en Rocket Juice & The Moon, is er ook nog de waanzinnige performance op Werchter Boutique afgelopen zomer toen ze samen 'Désolé' brachten. 

 

'Nsera' is het eerste nummer van haar nieuwe album dat verschijnt in de lente van volgend jaar. De melancholie en moderne touch die Albarn toevoegde aan de song leidde tot een door Diawara bedacht neologisme: Londonko, een denkbeeldig continent dat Europa en Afrika samenbrengt. 'Nsera’ betekent bestemming in Bambara, de officiële taal van haar geliefde Mali, en exploreert de pracht van de Afrikaanse diversiteit.De bijhorende videoclip, geregisseerd door Gregory Ohrel (Orelsan, Editors, Oh Wonder, James Morrison), is opnieuw een visueel en aangrijpend meesterwerk waar haar kritische blik nooit ver weg is.

> info & tickets