Achter 't eten
-
di 31 okt '2320:00 - 21:15Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
Moeder Magda en dochter Gerda vertellen wat er met hen gebeurde “Achter ’t eten”. Wat ze te verteren kregen nadat iedereen in het dorp zijn kas had volgefret. Ze hakkelen en stamelen als gebroken vrouwen. Wanneer ze hun pijn niet meer gezegd krijgen, beginnen ze te zingen. Personages van tussen de vuilnisbakken en de eeuwigheid brengen een stuk waarin incest, misbruik en kindermoord de revue passeren.
> Benieuwd hoe deze productie tot stand is gekomen en welke keuzes zijn gemaakt? Blijf dan na de voorstelling even zitten voor Achterklap. Je hoort de makers aan het woord en kan hen ook zelf vragen stellen.
[gezelschap] In april 2001 maakt een bende enthousiaste adolescenten deel uit van de theaterworkshop van het Stella-Matutinacollege uit Lede. Onder begeleiding van Jean-Pierre D'Hondt zetten ze Rosie op de planken en winnen ze de jongerenprijs op de podiumkunstenwedstrijd ‘De kroon op het werk’. Wanneer diezelfde groep theaterliefhebbers zes jaar later naar de jongste telg van de SMC-theaterworkshop komt kijken, raken ze aan de praat. Grappige anekdotes en nostalgie vullen de avond. Het kriebelt en niet veel later zag Theater Rosie het levenslicht.
[regisseur] Jean-Pierre D'Hondt zette zijn eerste stappen op de scène bij VID-Lede en liep academie bij Leah Thijs, Roger De Wilde en Liliane De Waegeneer in Aalst. In 1980 richtte hij TAL op, waar hij productieleider, acteur en regisseur was. Van 1991 tot 2001 speelde Jean-Pierre bij PACT-Aalst en als leerkracht Nederlands van het SMC-Lede werkte hij 20 jaar met jongeren in een theaterworkshop. Sinds 2007 is hij huisregisseur bij Theater Rosie.
[volgende voorstellingen] In december brengt Theater Rosie Ginds tussen de netels, naar het werk van Dimitri Verhulst en onder regie van Jean-Pierre D’Hondt. Cédric Delfosse, een netelboer, trouwt met Emelyne, de vrouw van zijn leven. Ook al heeft ze vroeger een affaire gehad met Leon Muermans, een klootzak. Maar Cédric is er zeker van, Emelyne en hij zullen heel gelukkig worden.
Credits
spel: Elke De Brouwer en Sarah Fourneau
regie: Jean-Pierre D’Hondt
muziek: Jules Vandenbussche, Stef Schelfhout en de Koninklijke Harmonie St. Cecilia
techniek: Christophe De Boeck en Daniel Crauwels
decor: Nico Riemkens en Pieter Siau
kostumering: Celine De Coensel en Sarah D’Hondt
regie-assistentie: Eva Van Espen
productieleiding: Cindy De Wolf