Cultuurcentrum Brugge
Axel Joseph

Pongo + Mahina

Club Magie presents: DJ Brownsugvr
vr 6 okt 23 20:00 - 23:55
vr 6 okt '23
20:00 - 23:55
 • vr 6 okt '23
  Deuren open
  19:30
  Start
  20:00
  Eind
  23:55
  Cactus Club - Bargeweg 10

Pongo, de Angolees-Portugese diva van de kuduro, groeide op in een smeltkroes van sounds en ritmes. De soundtrack van haar jeugd werd gevormd door traditionele Angolese muziek, zouk uit de Caraïben en Brazilliaanse beats. Nadat haar familie vluchtte voor de Angolese burgeroorlog kwam Pongo in Portugal terecht, waar ze snel ingewerkt geraakte in de lokale muziekscene. In de clubs en in de straten van haar nieuwe thuisland kwam kuduro in zwang, de dansmuziek van haar moederland die meereisde met de diaspora. Als danser en rapper werd Pongo er gescout door Buraka Som Sistema, dat in 2008 een aardverschuiving veroorzaakte met hun album ‘Black Diamond’ en wereldhit ‘Kalemba (Wegue Wegue)’ met Pongo op vocals. Via de FIFA 10 soundtrack kwam Pongo de huiskamers van miljoenen gamers binnen.

‘Kalemba (Wegue Wegue)’, voor Pongo een autobiografisch nummer over haar kindertijd, legde de basis voor haar muzikale handelsmerk: muziek die persoonlijk is en tegelijk een universele boodschap uitstuurt, terwijl de luisteraar wordt uitgenodigd om al dansend de droeve gevoelens even aan de kant te schuiven. Met haar hybride van Kuduro, melancholische pop, dancehall en EDM en met teksten in het Portugees en het Angolese Kimbundu geeft Pongo een nieuwe draai aan het genre. Haar COLORS sessie van ‘Bruxos’ haalde een indrukwekkende 1,7 miljoen views op YouTube en met ‘Kuzola’ kwam ze terecht in de FIFA 23 playlist.

 

Op haar debuutalbum 'Sakilda' (2022) voegt Pongo elementen van afrobeats, favela funk en afrofunk toe aan haar reeds eclectische mix, trouw aan haar gedrevenheid om genres en talen te mengen, culturele barrières te breken én en passant krachtige en onweerstaanbare clubmuziek te brengen. Haar concerten op Dour en in AB bewijzen dat een optreden van Pongo iedereen samenbrengt op een uitgelaten en zweterige dansvloer. Bring it on!

SUPPORT: MAHINA
Mahina Ngandu werd geboren in Brussel in een artistieke familie en begon al op jonge leeftijd te schrijven en te tekenen. In 2015 kreeg ze bij Mama’s Open Mic voor het eerst de kans haar zangtalent met een groot publiek te delen, het begin van haar carrière als multidisciplinaire ‘chameleon’. Dankzij haar sterke en veelzijdige persoonlijkheid, én als Afrikaanse vrouw, laat Mahina zich als zangeres uit op Afro pop, soul, RnB, Congolese melodieën en ritmes, reggae en meer. Ze maakt er haar artistieke uitdaging van om haar eigen stijl te vinden tussen die van ‘zwarte muziek’ uit verschillende tijden en plaatsen. Geïnspireerd door Amerikaanse vocalisten als de unieke Erykah Badu, Aaliyah, D’Angelo of India Arie, de Europese Amy Winehouse en Zap Mama, evenals de Congolese Mbilia Bel en Papa Wemba, bespeelt Mahina met haar fluwelen stem warme klanken van overal. Radio 1 is al mee en Mahina speelde al in de Roma, Het Depot, AB, Botanique en de Vooruit. Kom deze getalenteerde artieste ontdekken!

CLUB MAGIE PRESENTS: DJ BROWNSUGVR

Brownsugvr belichaamt de muzikale en culturele fusion die zijn leven kleurt. Als DJ plukt hij de sound vanuit zijn Afrikaanse Roots om eclectische sets te draaien. In deze sets overstijgt hij grenzen en vermengt hij traditionele geluiden als Kuduro, Afro-House, Amapiano en Gqom uit Angola en Zuid-Afrika met de aanstekelijke ritmes van Braziliaanse funk.

Hij is erom bekend zijn publiek mee te slepen in een boeiende muzikale trip. In deze harmonieuze blend van stijlen serveert hij telkens een unieke muzikale ervaring. > in samenwerking met Cactus Muziekcentrum

19u30 deuren
20u00 Mahina
21u00 Pongo
22u15 DJ Brownsugvr