Cultuurcentrum Brugge
Dries Luyten

Saint Amour - Springtij in de liefde

Behoud de Begeerte
zo 11 feb 24 20:00 - 22:00
zo 11 feb '24
20:00 - 22:00
  • zo 11 feb '24
    20:00 - 22:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Wat gebeurt er wanneer een passie haar absolute hoogtepunt bereikt?

Springtij in de liefde. Wat gebeurt er wanneer een passie haar absolute hoogtepunt bereikt? In Saint Amour 2024 brengen diverse schrijvers uit binnen- en buitenland die gevoelens onder woorden met fragmenten uit een recente roman of dichtbundel. Over een overrompelende verliefdheid of een uitzonderlijke aantrekkingskracht, maar ook over obsessieve liefde.

Aan tafel schuiven Sophie Berrebi, Ia Genberg, Victor Jestin, Emy Koopman, Connie Palmen en Peter Terrin. In een theatrale setting worden zij geflankeerd door muzikanten en film. Het zijn de beproefde ingrediënten van deze literaire hoogmis, die in 2024 aan haar 29e editie toe is.

Over de auteurs

Sophie Berrebi
(1973) is schrijver, kunsthistoricus en curator van tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Ze is de auteur van verschillende kunsthistorische boeken, waaronder Dubuffet and the City, dat bekroond werd met de Richard Schlagman Art Book Award. In 2023 verscheen haar romandebuut Gedeelde liefde (The Sharing Economy).

Ia Genberg (1967) begon haar carrière als journalist en debuteerde in 2012 als romancier. De details is haar recentste roman en deze werd in haar thuisland Zweden alom bejubeld door de pers en was een grote bestseller.

Victor Jestin (1994) studeerde scenarioschrijven aan het Conservatoire européen d'écriture audiovisuelle. In 2019 verscheen zijn eerste roman, La Chaleur (Hitte), waarvoor hij de Prix de la Vocation en de Prix Femina des lycéens won en die momenteel verfilmd wordt. Vorig jaar verscheen zijn tweede roman, L'homme qui danse.

Emy Koopman (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Klinische Psychologie, haalde mastertitels in beide vakgebieden en schreef aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een proefschrift over literatuur en empathie. Ze publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Haar tweede roman, het aangrijpende Het boek van alle angsten, haalde de top 10 van de nieuwe leeslijst Nederlands. In 2022 verscheen Tekenen van het universum, haar eerste autobiografische boek, deels gebaseerd op de ervaringen die zij opdeed tijdens het presenteren van de VPRO-reisserie Paradijs Canada.

Connie Palmen brak door met haar debuutroman De wetten (1991), waarvan er in het jaar van verschijning 400.000 (!) exemplaren werden verkocht. Hiervoor ontving ze het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut. Als schrijfster behaalt ze grote successen met boeken als De vriendschap (1995, AKO Literatuurprijs), I.M. (1998) en Lucifer (2007). In 2015 verscheen Jij zegt het, over de relatie van het dichters-echtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Met deze roman won Palmen de Libris Literatuurprijs. In 2020 bracht AVROTROS een dramaserie uit over de liefdesrelatie tussen Connie Palmen en Ischa Meijer gebaseerd op haar roman I.M..

Peter Terrin (1968) is een veelgeprezen auteur van theater, verhalen en romans. In 2009 verscheen De bewaker dat de shortlist haalde van de Libris Literatuur Prijs en bekroond werd met de Literatuurprijs van de Europese Unie 2010. The Irish Times riep het boek uit tot een van de beste romans van het jaar. Post Mortem (2012) betekende de doorbraak voor het grote publiek. Met deze puntgave roman over de illusie van fictie sleepte Peter Terrin de AKO Literatuurprijs in de wacht. In 2021 werd Al het blauw genomineerd voor de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Terrins recentste roman is de subtiel ingenieuze roman-in-verhalen De gebeurtenis (2022). Het werk van Peter Terrin wordt vertaald in meer dan 15 talen, waaronder het Engels, Frans, Italiaans, Turks, Hebreeuws en Japans.

Over Behoud de Begeerte

Behoud de Begeerte biedt een caleidoscopische blik op het hedendaagse literaire aanbod uit binnen- en buitenland, doormiddel van het creëren van theatraal-literaire voorstellingen. Het collectief plaatst de auteur en diens oeuvre in het middelpunt van al haar activiteiten.

Credits

Auteurs: Connie Palmen, Sophie Berrebi, Ia Genberg, Victor Jestin, Emy Koopman en Peter Terrin
Regie en dramaturgie: Steven Heene
Techniek: Karel Marynissen
Scenografie en licht: Steven Reymer
Productie: Zane Garitte
Algemene coördinatie: Leander Coorevits