Cultuurcentrum Brugge
Rasa Alksnyte

Double bill: Miss - Joshua Serafin | Slow Tongue - Olivia Douglas

wo 7 jun 23 20:00 - 22:30
wo 7 jun '23
20:00 - 22:30

Dit is een voorstelling in zaalhuur, georganiseerd door KAAP.

Een double bill van 2 fenomenale artiesten die ons dankzij hun performance iets kunnen leren over gender en identiteit.

In de Filipijnen zijn transgender missverkiezingen big business. Joshua onderzoekt aan de hand van choreografie wat deze (sub)cultuur ons kan leren over gender, identiteit, schoonheidspolitiek en verborgen koloniale verledens.

Met maar liefst vijftien winnaressen van internationale schoonheidswedstrijden - Miss Universe, Miss World, Miss Earth, Miss International - zijn de Filipijnen afgetekend recordhouder. Ook in het land zelf zijn schoonheidswedstrijden schering en inslag. In de stad Cebu bijvoorbeeld vindt jaarlijks Queen Philippines plaats, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor transgender vrouwen. In ‘MISS’ onderzoekt danser Joshua Serafin de politiek, cultuur en praktijken achter die queer schoonheidsindustrie.

Door in te zoomen op het strenge regime en de strikte choreografieën, hekelt Serafin in ‘MISS’ de codes van performen die je aantreft in de Filipijnse transgender schoonheidswedstrijden. Queerness veegt daarbij alle categorisatie van vrouwelijkheid en fantasie uit. Joshua Serafin baseerde zich voor ‘MISS’ op interviews met enkele regionale queers. Zo ontrafelde hij niet alleen de mechanismen achter de wedstrijden, maar evenzeer de religieuze en koloniale invloeden die tot op vandaag doorwerken.