Cultuurcentrum Brugge

Edward & César

Brugs Symfonisch Orkest Artis Dulcedo o.l.v. Niels Hap
vr 23 dec 22 20:00 - 21:50
vr 23 dec '22
20:00 - 21:50
  • vr 23 dec '22
    20:00 - 21:50
    Pauze 20:50
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Dit is een concert in zaalhuur, georganiseerd door Artis Dulcedo.

Wat hebben de componisten Edward Elgar en César Franck met elkaar gemeen? 

 

Alvast geen rijmende voornamen, Edward was Brits en ‘César’ spreek je uit met Franse tongval. Wellicht wel een grote voorliefde voor de Germaanse, romantische compositiestijl en al zeker die van Beethoven. Franck durfde wel wat van de traditie afwijken met zijn driedelige in plaats van vierdelige symfonie in D klein. Bovendien speelt hij in zijn enige symfonie een avontuurlijk cyclisch spel met grillige variaties op het snel vertrouwde thema.

 

Beethovens invloed verstopt ook Elgar niet in zijn negende Enigmavariatie, het ceremoniële Nimrod. Herkent u Beethovens pianosonate die zijn vriend en uitgever Augustus Jaeger hem voorzong en die hem inspireerde? Ook Jaeger zelf sprak tot Elgars verbeelding, hij portretteerde zijn vriend in deze variatie die hij schalks Nimrod, oftewel ‘de jager’ noemde.

 

Minder feestelijk maar minstens even intens is Elgars celloconcerto. Hij schreef het op donkere levensdagen. Het nodigt elke cellist-solist uit om de eigen zielenroerselen en die van anderen te doorgronden. Benieuwd hoe diep onze soliste Jasmijn Lootens de snaar raakt?