Cultuurcentrum Brugge
Phile Deprez

plastiekBERTRAND

DE MAAN / Kopergietery & KGbe
do 26 jan 23 10:00 en 14:00
do 26 jan '23
10:00 en 14:00
 • do 26 jan '23
  10:00 - 11:00
  Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
  Afgelopen
 • do 26 jan '23
  14:00 - 15:00
  Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
  Afgelopen

Van Tati tot dada ... poëtische punk voor de allerkleinsten

Bertrand is van plastic. Hij is droevig omdat de mensen de wereld langzaam om zeep helpen. Met hopen rommel en afgewezen voorwerpen gaat hij op zoek naar avontuur en schoonheid.
Wat we eerst aan de kant schoven, mag weer meedoen. Wat niet meer mocht bestaan, krijgt opnieuw betekenis.

 

Zo krijgen de kapotte stofzuiger, een lelijke rok, een plastic zak en zelfs mama’s oude broodrooster een nieuw leven. plastiekBERTRAND is een grappige, visuele voorstelling voor nieuwsgierige kinderen.

Kostuumontwerpsters Leentje Kerremans en Valerie Le Roy delen een grote liefde voor de pracht en humor van alledaagse ‘stomme’ dingen. Samen met theatermakers Michiel Soete, Nona Demey Gallagher en muzikant Janko Beckers vissen ze in die zee van ogenschijnlijke prullen naar geheime vermommingen en dubbele levens. Ze komen boven met een uiterst visuele voorstelling.

 

Kattenkwaad met huisraad. ‘plastiekBERTRAND’ is niet alleen een schattig figuurtje gehuld in plastic ballen, maar ook het heerlijk absurde theaterdebuut van twee costumières. (Filip Tielens – De Standaard - ****)

 

Klik hier voor prikkelend spel- en achtergrondmateriaal bij de voorstelling.

 

Valerie & Leentje hebben elkaar leren kennen op de set. Hun professionele paden kruisen zich geregeld. Beide waren op zoek naar een werkplek en hebben daarom beslist een atelier te huren. Het samen werken in één ruimte vloeit uiteindelijk uit in het delen van veel beeldende ideeën en een gezamenlijke voorstelling.

 

Valerie Le Roy studeerde Theaterwetenschappen en Theaterkostuumontwerp.
Ze werkt voor film & televisie (o.a. Bevergem, Cargo, Home, Ventoux) en theater (o.a. Theater Antigone, BRONKS, KOPERGIETERY). Recent werkte ze mee aan Loopstation (Ontroerend Goed), Zon Dag Kind (TAZ) en Invisible (kabinet k). Dit seizoen is ze tevens verbonden aan Craquelé (Studio Orka), België Ondertiteld (BRONKS) en de film Mijn vader is een saucisse (Anouk Fortunier).

 

Leentje Kerremans behaalde in 2008 een master in Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucas Gent. De opgedane artistieke ervaring en materialenkennis brengen haar al heel gauw richting kostuumontwerp, waarbij ze een wonderlijke vormentaal combineert met een flinke scheut surrealisme. Naast haar werk voor film en televisie werkt ze als freelance costumière voor theaterhuizen als Laika, KOPERGIETERY, Froefroe, De Vieze Gasten, Antigone, Vooruit en Het Paleis.
In 2016 werkte ze - in residentie in CCTer Dilft - samen met Janko Beckers het zotte muzikaal-beeldende project The Golden Tieger uit.

 

Theatermaker Michiel Soete studeerde aan het RITCS en werkt de afgelopen jaren samen met o.a. Theater Antigone (Corta Rica), Laika (Aromagic, Piknikk Horrifik), Kaaitheater (Capsaikin), Villanella (Mieren slapen nooit), Jozef Wouters en Nele Vereecken. Vorig seizoen creëerde hij mee Park Katrol (KOPERGIETERY).

 

Nona Demey Gallagher rondt momenteel de master Drama af aan het KASK/Conservatorium Gent. Ze speelde onder meer in Loopstation van Ontroerend Goed en in Koor! van Campo/Myriam Van Imschoot en Willem de Wolf/Compagnie De Koe. Dit jaar is ze te zien in haar eigen voorstelling Through the Looking-Glass (and what we found there) met Mats Vandroogenbroeck en Timo Sterckx (#TAZ19 Sabam Jongtheaterschrijfprijs). Zelf maakt en speelt ze E R O T I C A, een voorstelling waarin ze sensuele poëzie van vrouwelijke auteurs omzet in gebarentaal. Daarnaast is ze een vaste performer van Gamelan Voices (TAZ#18, Vooruit, DE Studio) en speelde ze mee in de muziekvoorstelling Dreaming Not Sleeping (De Studio).

Credits

Concept en creatie: Leentje Kerremans & Valerie Le Roy
Spel: Michiel Soete & Nona Demey Gallagher
Coaching: Stef De Paepe en Johan De Smet
Kostuum: Leentje Kerremans, Valerie Le Roy, Elise Goedgezelschap
Muziek: Janko Beckers
Licht: Jeroen Doise
Klank: Diederik De Cock
Techniek: Dominique Defossez, Jonas De Wulf, Sebastien Van Huffel

Productie: DE MAAN, KOPERGIETERY & KGbe