Cultuurcentrum Brugge
Tom Herbots

Unfolding an archive

Zoë Demoustier
di 11 okt 22 10:00 en 14:00
di 11 okt '22
10:00 en 14:00
 • di 11 okt '22
  10:00 - 11:00
  Daverlo - Dries 2
  Afgelopen
 • di 11 okt '22
  14:00 - 15:00
  Daverlo - Dries 2
  Afgelopen

Zoë is net afgestudeerd als theatermaker en danser. Haar vader Daniël is oorlogsjournalist. Toen ze opgroeide was hij vaak weg. Als haar vader terug was had hij verhalen, geluiden en beelden mee die veel andere gezinnen niet kenden. Voor Zoë de normaalste zaak van de wereld. Maar dat hij zo vaak naar andere plaatsen en andere mensen ging was moeilijker te plaatsen als kind. Waren anderen dan belangrijker? Wat was daar zo urgent om keer op keer lange tijd van huis te gaan? Wat gebeurde daar?

Voor Unfolding an Archive duikt ze in het beeldarchief van haar vader, een beeldarchief van 20 jaar oorlogsverslaggeving. Het is een poging haar vader beter te leren kennen. Maar evengoed om de wereld en de impact van vele conflicten te leren kennen. 

Verwacht je niet aan een typische dansvoorstelling. Unfolding an Archive is een voorstelling die leest als een documentaire. Het is een mengeling van Zoë die spreekt met haar vader, van geluiden uit zijn archief en van theatrale beelden. Er worden geen videobeelden uit het archief getoond.

Unfolding an Archive is een voorstelling die zowel het persoonlijke verhaal brengt van een dochter die haar vader (op een andere manier) leert kennen als een voorstelling over actuele thema’s: over verslaggeving, over oorlog, over de wereld. 


Bio:

Zoë Demoustier (1995) is performer en choreograaf. Het lichaam is steeds het vertrekpunt van haar visuele voorstellingen. Vanuit beweging maakt ze linken met actuele en geëngageerde onderwerpen en creëert ze documentaire choreografisch werk. 

Zoë maakte de voorstellingen Unfolding an Archive (ism STUK), nesten & Wat was en wat nu (fABULEUS/Anna Bentivegna & Ayrton Fraenk), Road to Nowhere (Forsiti’A/Yelena Schmitz) en werkte als performer en assistent met o.a. Kabinet K, Michiel Vandevelde, Alma Söderberg/Manyone, Iris Bouche/Opera Ballet Vlaanderen, David Weber Krebs en Marcelo Evelin. 

In 2021 was ze ambassadeur van Dag van de Dans waarin ze dansmakers van morgen  creëerde i.s.m. De Zendelingen. Vanaf 2022 start ze een nieuwe samenwerking als choreograaf bij Ultima Vez.

Credits

Choreografie en uitvoering: Zoë Demoustier

Live geluid: Willem Lenaerts

Geluidsconcept: Willem Lenaerts en Rint Mennes

Lichtontwerp: Harry Cole

Licht en technische ondersteuning: Pieter Kint

Interview en montage: Yelena Schmitz

Vormgeving en kostuums: Annemie Boonen

Research: Annemie Boonen

Dramaturgie: Elowise Vandenbroecke

Coaching: Danielle van Vree

Video en geluidsarchief: Daniel Demoustier

Co-productie: STUK en Ultima Vez

Met de steun van Stad Leuven, 30CC, Platform In De Maak

Residenties: STUK, Ultima Vez, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Voetvolk Atelier Rubigny