Cultuurcentrum Brugge
Sofie Jaspers

GLITCH

Abattoir Fermé
do 4 mei 23 20:00 - 21:30
do 4 mei '23
20:00 - 21:30
  • do 4 mei '23
    20:00 - 21:30
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Achter de wereld schuilt nog een andere wereld. Een tweede laag als het ware. Heel soms ontstaan er kieren in de realiteit die ons toelaten een glimp op te vangen van die andere wereld. En wat als die realiteit, zoals een platenspeler waarvan de naald vastloopt, aan het haperen slaat, begint te glitchen of in een loop glijdt?

De theatermakers van Abattoir Fermé zijn meesters in het laag voor laag afschrapen van die andere realiteit, die mysterieuze plek die naar de afgrond leidt, waarvan David Lynch en Jim Jarmusch de plattegrond uittekenden. Indrukwekkend, unheimlich en visueel verrukkelijk theater.

"Glitch is een soort voorstelling die we al lang niet meer gemaakt hebben; weinig tekst, heel filmisch, cryptisch...."
[AUDIO] Interview in “Culture Club” (Radio 1) met actrice Tania Vander Sanden en regisseur Stef Lernous n.a.v. de première van “GLITCH”.

Is het een mausoleum, een existentiële wachtkamer of de lobby van een verlaten hotel? Regisseur Stef Lernous en zijn ijzersterke cast toveren een verrukkelijk vormgegeven onderwereld tevoorschijn, waarin vijf woelige zielen elkaar treffen, met verontrustende en licht psychedelische gevolgen. Wordt de wereld aangestuurd door Duivels, die in en onder onze huid kruipen en vanuit hun marmeren tombes schateren om ons aards geploeter? Of is onze werkelijkheid een multiplayer videogame, bevolkt door non-player-characters met een beperkt repertoire aan voorgeprogrammeerde zinnen en bewegingen?

“Glitch gaat over hoe onze realiteit, die we ooit kenden, aan het veranderen is… Als ik er iets over kwijt wil, dan is het dat het een voorstelling is over hoe we de laatste jaren heel wat ‘haperingen’ in die realiteit ervaren hebben. Het is ook een soort voorstelling die Abattoir Fermé al een tijd niet meer gemaakt heeft: cryptisch, heel filmisch, met weinig tekst en grote beelden." - regisseur Stef Lernous op Radio 1

"Glitch is filmisch en horror-achtig, bij vlagen kitch en melodramatisch, bij vlagen kosmisch en lovecraftiaans. De vondst om het huis de verbindende factor tussen de vijf losse scènes te laten zijn, als decor en als handelende actor, is geniaal. " - Theaterkrant

"Betekenis geven met de brokstukken die ik krijg" - interview Stef Lernous in Randkrant

Credits

Tekst en regie: Stef Lernous
Met: Steve Geerts, Tine Van den Wyngaert, Kirsten Pieters, Chiel van Berkel en Tania Van der Sanden
Muziek: Kreng
Productie: Abattoir Fermé i.s.m. Kunstencentrum nona