Cultuurcentrum Brugge
Olympe Tits

BAZAR

Laika
zo 5 mrt 23 15:00 en 19:00
zo 5 mrt '23
15:00 en 19:00
  • zo 5 mrt '23
    15:00 - 16:00
    Daverlo - Dries 2
  • zo 5 mrt '23
    19:00 - 20:00
    Daverlo - Dries 2
Een verhaal over de kracht van verbeelding, de moed om nieuwsgierig te blijven en vooral over vriendschap.

BAZAR is warboel, puinhoop, rotzooi, bende, rommel, zootje, troep, chaos, gedoe ...

BAZAR is een verhaal over twee meisjes die elkaars tegenpolen zijn. De ene fragiel, behoedzaam en gevoelig. De andere gepantserd, stoer en quasi argeloos. Gewapend met de kracht van verbeelding, de steun van elkaar en de moed om nieuwsgierig te blijven, trotseren ze de vele indrukken van onze ingewikkelde wereld. Een troostende en moedige trip vol muziek, suspense en bovenal veel humor.

Net als bij De binnenkamer van Binta haalt Aminata Demba inspiratie uit gesprekken en workshops met kinderen en volwassen.

Wat doe je als je verbeelding op hol slaat en je helemaal opslokt? Is er ergens een plek waar je de grote, ingewikkelde warboel van een wereld op afstand kan houden? Bestaat er een manier om je angsten kleiner te maken of te bezweren? Zoals de tovenaar van Oz, die door iedereen wordt gevreesd maar uiteindelijk wordt ontmaskerd als een doodgewoon mens, zoals jij en ik?

Een moeder staat aan de tramhalte te wachten, de hand van haar jonge dochter stevig in de hare. Wanneer de tram arriveert weigert het kind op te stappen.
De paniek is totaal. “Ik durf niet mama”, schreeuwt ze, “hier zijn te veel mensen”.

Kinderen nemen als een spons allerlei indrukken in zich op. Indrukken van een wereld die complex, chaotisch, ondoorgrondelijk is. Onheilsberichten uit het dagelijkse nieuws, oorlogsbeelden, het besef dat mensen die je dierbaar zijn dood kunnen gaan, flarden uit gesprekken die volwassenen voeren over zaken die je niet begrijpen noch beheersen kan, maar waarvoor je je wel verantwoordelijk voelt. Dit alles sijpelt door tot in de hoofden en de harten. Zeker van kinderen, die vaak een radar hebben voor wat mis kan gaan.

Credits

Concept: Aminata Demba
Regie: Michai Geyzen
Spel: Aminata Demba en Anne-Laure Vandeputte
Muziek: Sam Gysel
Dramaturgie: Mieke Versyp