Cultuurcentrum Brugge
Danny Willems

Who's Tupac?

Jr.cE.sA.r, NNT & KVS
wo 8 feb 23 20:00 - 22:00
wo 8 feb '23
20:00 - 22:00
  • wo 8 feb '23
    20:00 - 22:00
    MaZ - Magdalenastraat 27

Thug 4 Life! Who’s the greatest? Who’s the baddest? Eén talentshow, vier kandidaten, één MC en twee uur all eyez on you. Vier jonge mensen werpen zich in een strijd die balanceert tussen hemel en hel, met als motivatie de volgende Tupac te worden. Who the f*ck is Tupac? Shame on you als je deze legendarische hiphop-ster, acteur en poëet niet kent.

Zijn moeder gaf hem de naam Tupac Amaru Shakur als eerbetoon aan Túpac Amaru II, de revolutionaire leider van een legendarische Inca-opstand in de 18e eeuw. Na een bewogen leven werd Tupac in 1996 vermoord in een drive-by-shooting. Ondertussen is hij even lang dood als dat hij heeft geleefd.

Zijn naam werd onbewust een bouwsteen voor het lot van Tupac Shakur.
Hij vat zijn rapcarrière aan als een rebel with a cause en klaagt in zijn nummers de onrechtvaardigheden aan die Afro-Amerikanen moeten ondergaan.
Een onbeschreven blad is hij zeker niet. Hij werkt zichzelf op vanuit de goot en komt onderweg meermaals in aanraking met justitie.

Net als Túpac Amaru II raakt hij zo verwikkeld in een strijd die hem zijn leven kost: in ‘96 wordt hij in een drive-by-shooting gedood, een moord die tot vandaag onopgehelderd blijft. De struggle van Tupac leeft onverminderd voort: hij was niet alleen vertegenwoordiger van zijn generatie maar geldt ook voor de huidige generaties als symbool voor het gevecht om gelijkheid.

Credits

Tekst: Fikry El Azzouzi
Regie: Junior Mthombeni
Met: Cindy Claes, Andie Dushime, Junior Akwety, Alex Akuete en Zediam
Muziekinstallatie, muzikale leiding en soundtrack: Cesar Janssens
Productie: KVS
Coproductie: Perpodium en NNT
Met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid via Cronos Invest en BNPPFF