Cultuurcentrum Brugge

VLOEK!

de Roovers
wo 18 jan 23 20:00 - 22:00
wo 18 jan '23
20:00 - 22:00
  • wo 18 jan '23
    20:00 - 22:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Met Curse of the Starving Class levert de Amerikaanse auteur Sam Shephard een bitterzoete satire over een kwetsbaar middenklassengezin dat spartelt om te overleven. Terwijl ze hun woonst dreigen te verliezen aan schuldeisers en projectontwikkelaars probeert elk van de vier gezinsleden op zijn of haar manier de harde realiteit te ontvluchten.

Het gezin hokt samen rond de keukentafel met enkel een lege koelkast en een levend lammetje als gezelschap. Het beeld van een gezin dat vastzit in een neerwaartse spiraal door zorgwekkende economische omstandigheden is meer dan ooit herkenbaar.

Het stuk uit 1979, geschreven in volle oliecrisis, lijkt wel profetisch. Sam Shepard levert met zijn tekst een passioneel commentaar op ‘the American dream’.
Hij laat de wanhoop van de personages in vurige poëzie transformeren en verstopt tederheid onder de harde confrontaties. Zijn personages en hun relaties hangen aaneen van de uitzichtloze illusies. De vader drinkt zich dagelijks lam en heeft overal schulden. De moeder droomt ervan weg te kunnen gaan naar een exotisch oord. De rebelse dochter wil garagist worden ergens op een verlaten plek in het zuiden. De zoon dagdroomt en probeert ondanks alles de familie bij elkaar te houden.

De gesprekken zijn brutaal en hard, niets of niemand wordt gespaard.
Maar ondanks al de verwoede pogingen om uit te breken blijft het gezin onlosmakelijk met elkaar verbonden.

‘Ik gokte op de toekomst. Dat het wel beter zou worden. Slechter kon het niet, dus ik dacht dat het wel beter zou worden. Daarom doen ze je steeds iets nieuws kopen: ijskasten, auto’s, huizen, stukken grond, investeren maar. Omdat je denkt dat het wel beter zal worden. Waarom zouden ze zo royaal zijn als ze dachten dat je het niet kon betalen. Daarom doe je eraan mee. Je denkt dat je het gewoon kan betalen. Waarom zou je niet lenen? Waarom zou je niet een graantje meepikken? Ze willen toch allemaal dat je geld leent? Banken, garages, beleggers. Alles draait om onzichtbaar geld. Je hoort toch geen geld meer rinkelen? Alleen maar plastic kaartjes die heen en weer schuiven.
Een soort gezelschapsspel. Dus ik dacht: als het zo gaat waarom speel ik het spel dan niet mee?’

Credits

Tekst: Sam Shephard
Van en met: Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Michael Vergauwen, Elko Blijweert en Bjorn Eriksson
Muziek: Bjorn Eriksson / Elko Blijweert